Trombocitopenie (nivel scăzut de trombocite)


General sau altele | Hematologie | Trombocitopenie (nivel scăzut de trombocite) (Disease)


Descriere

Trombocitopenia este termenul medical pentru exprimarea numarului scazut de trombocite din sânge. Trombocitele (plachetele sanguine) sunt celule incolore din sânge, care joaca un rol important in coagularea sangelui. Trombocitele sunt esentiale in stoparea hemoragiei, multumita functiei lor de coagulare a sangelui. Ei adera la peretele vasului de sange ranit si la fisuri obscure care provoaca sângerare.

Semnele si simptomele de trombocitopenie pot include: Fie vânatai usoare sau umflaturi; eruptii cutanate hemoragice superficiale care apar ca puncte, rosu, situat de obicei pe partea inferioara a picioarelor; sângerare prelungita la reduceri, sangerarea spontana nasului sau a gingiilor, sânge în urina sau fecale; fluxul menstrual abundent; sângerare cantitativa în timpul sau dupa interventii chirurgicale sau dupa interventii chirurgicale stomatologice. În cazul în care numarul de trombocite scade sub numarul normal, boala se numeste trombocitopenie. Valoarea normala este între 150. 000 si 450. 000 de trombocite pe microlitru de trombocite in sânge circulant.

Cauze si factori de risc

Trombocitopenia apare ca o consecinta a manifestarii unei boli, cum ar fi leucemie. În cele mai multe cazuri, trombocitopenie este îmbunatatita atunci când cauza care a declansato este tratata.

Trombocitopenia are mai multe cauze posibile: sechestrarea splenica de trombocite înseamna ca splina este un organ mic situat sub coaste pe partea stânga a abdomenului. În mod normal, splina este de a proteja organismul împotriva infectiilor si a substantelor nedorite din filtrul de sânge. O splina marita (din diverse motive) poate contine niveluri excesive de trombocite, care determina o scadere a numarului de trombocite existente în fluxul sanguin. Productia scazuta de trombocite - o boala sau o afectiune care implica maduva osoasa, cum ar fi leucemia si unele tipuri de anemie, ar putea duce la o reducere in numarul de trombocite. Infectiile virale, inclusiv infectia cu HIV, poate suprima capacitatea maduvei osoase de a produce trombocite.

Diagnostic si Tratament

Medicamentele, chirurgie sau transfuzie de sange pot fi utile in tratarea trombocitopeniei cronice.

Tratamentul de trombocitopenie variaza în functie de cauza. În cazul în care trombocitopenia este indusa de medicamente, dupa îndepartarea agentilor incriminatori ar trebui sa corecteze starea.

Corticosteroizii pot fi utilizati pentru a creste productia de trombocite. Carbonat de litiu sau acid folic poate fi, de asemenea, utilizate pentru a stimula productia in maduva osoasa de trombocite. Transfuzii de trombocite poate fi folosita pentru a opri sângerarea episodice anormale cauzate de scaderea numarului de trombocite. Cu toate acestea, în cazul în care rezultadistrugerea de trombocite dintr-o tulburare imunitara, infuzia de trombocite poate avea doar un efect minim si poate fi rezervat pentru sangerari ca...