Chist al canalului tireoglos


Gât | Dermatologie | Chist al canalului tireoglos (Disease)


Glanda tiroida este situata in regiunea cervicala anterioara, subhioidiana intr-o cavitate de organe. Normal canalul dispare, dar poate permite dezvoltarea glandelor tiroide accesorii (supratiroidiene lingual chiar intratoracice) sau genereaza chisturi persistente. Chisturile canalului tireoglos sunt localizate pe traiectul acestui canal, cel mai frecvent suprahioidian, mai rar subhioidian si cu totul exceptional suprasternal. Deoarece canalul tireoglos este in raport direct cu hioidul, in mod constant, chisturile sunt aderente de corpul sau coarnele hioidului.

Cauze si factori de risc

Majoritatea chisturilor canalului tireoglos apar in intervalul de varsta 15–30 de ani, fiind mai rar prezente la copilul mic; dupa varsta de 30 de ani, incidenta scade progresiv, odata cu inaintarea in varsta. Are dimensiuni relativ mici, sub 3 cm, putand insa ajunge la dimensiuni de 10 cm. Atunci cand se suprainfecteaza, devine dureros si capata aspectul unei supuratii cervicale care poate fistuliza tegumentar.

Diagnostic si Tratament

Abordul este cervical, printr-o incizie orizontala disi¬mulata intr-un pliu natural al gatului. Deoarece are o membrana subtire, extirparea este dificila si exista riscul perforarii chistului in timpul interventiei. De aceea, se recomanda de multe ori punctionarea intraoperatorie a chistului si indepartarea partiala a continutului, pentru a-l detensiona.

rebuie avut in vedere faptul ca de multe ori tesutul tiroidian aberant situat in baza limbii si care formeaza gusa linguala reprezinta functional glan¬da tiroida a pacientului. In aceste situatii, interventia chirurgicala de extir¬pare este contraindicata, pacientul neavand glanda tiroida normala

Diagnosticul diferential se face cu: lipom, fibrom, chist epidermoid, chist limfangiom.

In majoritatea cazurilor, nu este necesar tratamentul chirurgical. In cazul in care induce tulburari respiratorii importante, este necesara extirparea sa partiala sau totala, dar luand in calcul un tratament hormonal de substitutie in cazul in care este singurul tesut tiroidian al pacientului. Sunt descrise cazuri de transplantare a gusii linguale la nivel cervical sau in grosimea unui muschi scheletic, care prezinta un pat vascular suficient pentru reluarea functiei endocrine.

...