Cancer tiroidian

Gât | Oncologie | Cancer tiroidian (Disease)


Cancerul tiroidian apare atunci cand celulele anormale incep sa se dezvolte in glanda tiroida, care are un aspect de fluture si este situata in partea din fata a gatului. Glanda tiroida produce hormoni care regleaza consumul de energie si ajuta organismul sa functioneze normal. Cancerul poate oferi o varietate de simptome, inclusiv: Cresterea in volum a gatului, cel mai frecvent simptom, dureri in gat sau de urechi uneori, dificultate la inghitire, dificultati de respiratie sau respiratie suieratoare, raguseala in absenta frigului; tuse continua. Unele persoane pot fi complet asimptomatice. Cancerul tiroidian este de obicei descoperit inainte de difuzarea la distanta, ce semnifica o viata normala dupa tratament.

Cauze si factori de risc

Cancerul tiroidian este o forma rara de cancer. Cele mai multe cazuri evolueaza bine deoarece cancerul tiroidian este detectat precoce si tratat eficient. Expertii nu cunosc cauza exacta a cancerului tiroidian, dar stim ca cei expusi la radiatii multiple de mediu si terapie medicala, au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer.

Diagnostic si Tratament

O singura investigatie de raze X nu va creste riscul de cancer. Dar tratamentul capului anterior iradiat, gatului sau toracelui (mai ales in timpul copilariei) pot creste sansele de a face cancer. Iradiere a fost folosita intre 1920 si 1950 pentru tratarea acneei sau amigdalelor extinse, dar acum nu mai este utilizat pentru a trata boli benigne. Unul dintre cancerul tiroidian numit cancer tiroidian medular este ereditar. Poate fi mostenita o anumita gena care creste riscul de cancer tiroidian.

Cancer tiroidian include interventia chirurgicala, terapia cu iod radioactiv, tratament cu hormoni tiroidieni, in cazuri rare, radio sau chimioterapie. Cancerul tiroidian recurent este rar. Inainte de a incepe tratamentul este necesara stabilirea exacta tipului de cancer tiroidian prezent.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».