Carcinom cu celule bazale (cancer de piele)


Piele | Oncologie | Carcinom cu celule bazale (cancer de piele) (Disease)


Carcinom cu celule bazale este cel mai frecvent tip de cancer de piele. De obicei, nu metastazeaza, nici nu ucide. Cu toate acestea, este inca considerat malign, deoarece aceasta poate provoca distrugeri semnificative si mutilare prin invadarea tesuturile din jur.

Cauze si factori de risc

Carcinomul bazocelular incepe in stratul superior al pielii numita epiderma. El creste incet si nu este dureros. Majoritatea acestor tipuri de cancer apar pe zone ale pielii care sunt expusi in mod regulat la soare sau la radiatii ultraviolete. Este mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani, dar in prezent este de multe ori diagnosticat si la persoanele mai tinere.

Risc pentru cancerul de piele cu celule bazale este mai mare pentru: culoarea deschisa a pielii, ochii albastri sau verzi, par blond sau roscat si supraexpunerea la raze X sau alte forme de radiatie. Carcinomul cu celule bazale creste lent, in luni sau chiar ani. O leziune tipica se dezvolta in felul urmator: un nodul mic, nedureros, cu o suprafata neteda, cu vase de sange, o culoare de la roz la maroniu-gri, si o margine cerata sau perlata; formatiunea creste treptat, raspandirea este de obicei spre exterior si dezvola o adancitura centrala cu margini rulate.

Diagnostic si Tratament

Un medic trebuie sa examineze pielea si marimea, forma, culoarea, textura in toate zonele suspecte. In cazul in care cancerul de piele este o posibilitate, o bucata de piele va fi eliminata din zona si examinate la microscop (biopsie a pielii).

Tratamentul variaza in functie de dimensiunea, profunzimea, precum si locatia de cancer cu celule bazale. Aceste proceduri se pot realiza: excizie chirurgicala standard, chimioterapie, imunoterapie si radiatii.

...