Noduli tiroidieni


Gât | Otorinolaringologie | Noduli tiroidieni (Disease)


Descriere

Nodulii tiroidieni sunt excrescente anormale sau umflaturi care apar in glanda tiroida. Majoritatea nodulilor nu sunt canceroase (benigne sunt), si nu creaza probleme. Multi nu necesita tratament. Doar aproximativ 5% din noduli sunt canceroasi.

Daca nodulul tiroidian este mare poate fi palpat sau se poate observa o crestere in volumul gatului. În cazuri rare, pot aparea: dureri sau plenitudine în gât, dificultati la înghitire, dificultati în respiratie, nervozitate, tahicardie, transpiratii, pierderea în greutate sau alte simptome de hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni), oboseala sau depresie, probleme de memorie, constipatie, uscat piele, senzatie de simptome ale racelii sau de alta natura sau hipertiroidism, hipotiroidism (deficit de hormoni tiroidieni).

Alta conditie care cauzeaza simptome similare este tiroidita. Cele mai multe dintre hipertiroidism si noduli tiroidieni sunt benigne si nu cauzeaza probleme. Sunt adesea foarte mici si dificil de observat. Multi oameni au noduli care nu sunt descoperiti sau tratati. Exista trei tipuri de noduli tiroidieni: noduli solizi, umpluti cu lichid (chistice) si noduli partial chistice.

Cauze si factori de risc

Rareori, cauza problem este glanda tiroida. Atunci când un nodul produce prea mult hormon tiroidian hipertiroidism, glanda este hiperactiva sau extra functionala. Nu se cunoaste cauza exacta a nodulilor tiroidieni. Se stie însa ca cei expusi la radiatii au un risc mai mare de a dezvolta noduli tiroidieni.

Expunerea la radiatii a mediului sau de radioterapie a capului, gatului sau toracelui (mai ales in timpul copilariei) creste riscul de noduli tiroidieni. Expertii estimeaza ca nodulii tiroidieni se transmit genetic. Deci, daca un parinte a avut noduli tiroidieni, copiii au risc mai mare de dezvoltare a acestora. În cazul în care o alta problem este asociata glandei (gusa de exemplu) riscul de noduli tiroidieni este imens. Cei mai multi dintre noduli sunt asimptomatici si sunt neobservati. Sunt adesea descoperiti la examenul de rutina sau investigatii, cum ar fi tomografia computerizata sau ecografia efectuata din alte motive.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul depinde de efectul acestor noduli. Daca nodulul este benign si nu cauzeaza probleme, acesta va fi monitorizat îndeaproape fara a utiliza nimic, in cazul în care simptomele pot necesita medicatie sau interventii chirurgicale.

...