Tiroidită (inflamare a glandei tiroide)


Gât | Reumatologie | Tiroidită (inflamare a glandei tiroide) (Disease)


Descriere

Tiroidita Hashimoto este o boala cronica autoimuna care afecteaza glanda tiroida si poate aparea la orice varsta (de la copii la vârstnici). Boala este mai frecventa la femei (aproximativ 1 din 8 femei este afectata), rar la barbati, si poate fi declansata de sarcina, nastere, avort, pubertate sau menopauza, stres, consumul excesiv de iod.

Cauze si factori de risc

Se transmite în cadrul familiei, de obicei, membriilor de sex feminin . In sânge apar anticorpi împotriva glandei tiroide (ATPO, Anti tireoglobulinei), care cauzeaza inflamatie cronica si in timp ce-l (încet) atrofie (distruge). Astfel, glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni (hormoni esentiali pentru supravietuire), stabilind ca hipotiroidism. Tiroidita Hashimoto si hipertiroidism se pot dezvolta atunci când un numar mare de anticorpi distrug celulele tiroidiene eliberand o masa mare de sange.

Diagnostic si Tratament

Hipertiroidism, în cazul în care acesta se produce, este de obicei usoara (dureaza 1-3 luni) si nu necesita tratament, ea însasi fiind rezolvarea. Dupa o recidiva a hipertiroidismului, dupa o scurta perioada de eutiroidie (functia tiroidiana normala) va fi instalata, care este hipotiroidism permanent.

Hipotiroidismul cauzat de tiroida lui Hashimoto finala (durata de viata) este ireversibila (nu se poate îmbunatatit în timp), care necesita terapie de substitutie hormonala si endocrine permanent monitorizate (teste hormonale tiroidiene, ecografie). De obicei, semnele de boala lipsesc, aceasta fiind o descoperire accidentala, în timpul unui examen medical pentru o alta boala sau o ecografie. Boala este frecvent intalnita in faza de eutiroidie când functia tiroidiana este înca normala, desi anticorpii sunt prezenti în sânge. În cazul în care boala este descoperita în faza de hipotiroidie, semnele pot fi variabile în numar si intensitate, în functie de severitatea deficitului de hormone, de: oboseala, oboseala nejustificata, intoleranta la efort, somnolenta, o tendinta de îngrasare, memorie slaba si de concentrare, labilitate emotionala, edem (umflare ) a pleoapelor, mâini si picioare, retentie excesiv de apa în organism, intoleranta la frig, scaderea frecventei cardiace (bradicardie), apetit variabil, greata, dureri abdominale, tulburari menstruale, tulburari sexuale dinamice, impotenta.

...