Muşcatură de căpuşă


General sau altele | Medicină generală | Muşcatură de căpuşă (Disease)


Capusele sunt paraziti hematofagi ce apartin clasei arahnide, ceea ce inseamna ca se hranesc cu sangele gazdei. Desi o muscatura de capusa nu doare, este foarte periculoasa. Muscaturile lor nu dor, de aceea gazda nu simte acest lucru de cele mai multe ori, dar poate fi extrem de periculos. Prin urmare, este esential sa se faca distinctie intre o muscatura de tantar, furnici si o muscatura de capusa.

Primele semne apar de obicei la doar cateva zile dupa muscatura si constau in febra, eruptii cutanate si, eventual, chiar roseata si mancarime in zona afectata. Este extrem de important ca, atunci cand observati aceste simptome, sa va adresati medicului dumneavoastra imediat, deoarece incidentul ar putea avea consecinte grave pentru sanatate.

Capusele sunt in categoria de transport de vectori, deci pot transmite diferite boli si alti agenti patogeni: virusuri, dintre care cel mai periculos este virusul meningoencefalitei de primavara (FSME), bacterii si paraziti - Anaplasma / Ehrlichia, bartonela, haemobartonela (mycoplasma), Babesia, Leishmania.

Cauze si riscul de cancer

Muscatura de o capusa poate provoca boala Lyme. Boala Lyme este cunoscuta sub numele de boala cu o mie de fete, pentru ca afecteaza intregul organism, si simptomele imita pe cele ale altor boli. De asemenea, poate duce la un anumit tip de meningoencefalita si, in unele cazuri, poate progresa pana la soc anafilactic chiar. Daca sunteti gravida, trebuie sa stiti ca o astfel de muscatura poate fi fatala pentru fat, deoarece placenta poate duce la infectii si ulterior avort.

Diagnostic si Tratament

Pacientii sunt sfatuiti sa incerce sa indeparteze cauza utilizand o penseta cu varfuri foarte fine. Daca nu au penseta, pot incerca sa apuce capusa cu degetele, insa doar cu o manusa, batista, servetel, niciodata cu mana descoperita.

Dupa ce capusa a fost eliminata zona trebuie curatata. Aceasta se realizeaza acasa cu apa calda si sapun, sau cu un antiseptic de uz general. Daca apare tumefactie locala se poate administra un antihistaminic oral. Desi profilaxia antibiotica pentru bolile transmise de capuse nu este foarte utilizata, unii medici o considera necesara si ca urmare le administreaza pacientilor doxiciclina (mai ales pacientilor ce provin din zone cu cazuri de boala Lyme).

...