Paralizie cauzată de muşcatură de căpuşă


General sau altele | - Altele | Paralizie cauzată de muşcatură de căpuşă (Disease)


Capusele sunt fixe si se pot hrani fara a cauza durere. Sangele este singua lor hrana. Cu toate acestea, secretiile lor provoca reactii locale, boli febrile sau paralizie. Reactiile locale pentru muscaturile de capuse variaza de la mici papule pruriginoase la noduli sau granulom cronic, care poate sa ajunga la cativa centimetri in diametru si poate necesita excizie chirurgicala.

Febra cauzata de capuse, asociata cu dureri de cap, greata si stare generala de rau, de obicei, dispare in termen de 24-36 de ore dupa indepartarea capuselor.

Cauze si factori de risc

Paralizia provocata de capuse este cauzata de paralizia flasca ascendenta, care este considerat a fi cauzata de o toxina in saliva capusei, care determina o reducere a managementul nervului si a blocului neuromuscular.

In toata lumea, aceasta complicatie rara a avut loc dupa muscatura dintr-un total de 40 de specii de capuse. Copiii, in special fetele cu parul lung sunt cel mai adesea afectate. Slabiciune musculara a extremitatilor inferioare incepe la 5-6 zile dupa ce capusa a fost atasata si progreseaza simetric ascendent in termen de cateva zile, rezultand in paralizie completa a extremitatilor si a nervilor cranieni. Reflexele tendinoase sunt diminuate sau absente, dar examinarea senzoriala si rezultatele punctiei lombare sunt de obicei normale. Eliminarea capusei rezulta in ameliorarea simptomelor in cateva ore si, de obicei, vindecarea completa in termen de cateva zile. Indepartarea esuata a capuselor poate duce la moartea prin paralizie respiratorie sau sufocare.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul depinde de gasirea capusei, care este ascunsa de multe ori de par. Un ser impotriva salivei de capusa poate incetini paralizia. Indepartarea capuselor in termen de 48 de ore de la agentii de stabilire previn transmiterea bolii Lyme si babesioza. Sunt necesare manipularea atenta pentru a evita ruptura capusei, si manusi de utilizare pentru a preveni contaminarea accidentala cu fluidele de capuse care contin agenti patogeni.

...