Encefalită căpuşă (infecţie a creierului)


Cap | Neurologie | Encefalită căpuşă (infecţie a creierului) (Disease)


Descriere

Encefalita este o inflamatie a creierului care rezulta de obicei dintr-o infectie virala. Când creierul se inflameaza, fluxul normal de sange este afectat, ceea ce duce la simptome cum ar fi confuzie, febra si dureri de cap (cefalee severa). Encefalita este o boala destul de rara.

Cele mai multe persoane muscate de capuse sau tântari infectati nu dezvolta nici un simptom si doar un numar mic de oameni care dezvolta simptome dupa muscatura dezvolta encefalita. Encefalita cauzata de arbovirusuri tinde sa apara mai frecvent în timpul verii si la începutul toamnei, atunci când capusele si tântarii musca oamenii care petrec mai mult timp afara. Desi este foarte rar, infectia cu rabie (virusul rabiei) poate duce, de asemenea, la encefalita, care este letal în cazul în care tratamentul nu este stabilit înainte de simptome. Este important sa se solicite asistenta medicala de urgenta în cazul în care se suspecteaza encefalita.

Simptomele cheie sunt febra, dureri de cap (cefalee) si confuzie severa. Alte simptome care pot aparea, pot include: sensibilitate anormala la lumina (fotosensibilitate), greata si varsaturi, rigiditate a gâtului si a spatelui; lipsa de energie, apatie (letargie); ameteli.

Pot dezvolta simptome mai grave, inclusiv: convulsii sau tremor, modificari ale personalitatii, pierderi de memorie, dificultati de învatare si întelegere, anxietate, nervozitate, vorbire confuza, halucinatii, care sunt vederea sau auzirea unor lucruri care nu sunt acolo, pe loc, delir, care este o schimbare brusca în starea mentala, ceea ce duce la confuzie si comportament neobisnuit.

Cauze si factori de risc

Cea mai frecventa cauza este virusul herpes simplex, acelasi virus care provoaca leziuni herpetice care apar si herpesul genital. Alte virusuri sunt frecvent implicate in producerea encefalitei si includ virusii care provoaca oreion, rubeola, rujeola, gripa si mononucleoza (virusul Epstein-Barr). Aceste virusuri pot provoca boli grave, dar rareori pot infecta creierul si cauza encefalita. Un alt grup de virusi, numiti arbovirusi, se poate raspandi encefalita prin muscaturi, în special de tântari si capuse.

Forma cea mai severa de encefalita poate duce la coma si moarte, mai ales daca sunt lasate netratate. În general, simptomele apar brusc si sunt severe de la început, sunt mult mai susceptibile de a produce o encefalita amenintatoare de viata.

Diagnostic si Tratament

Daca sunteti infectat cu encefalita si nu observati orice simptome, sau numai simptome usoare prima etapa, veti obtine, de obicei, mai bine fara tratament. Iburofen sau paracetamol pot fi luate pentru a diminua orice cazuri asemanatoare gripei symptoms. In cazul stadiului 2 de TBE, nu exista nici un medicament specific folosit pentru a trata infectia.

...