Tinea (infecţie a pielii)


Piele | Dermatologie | Tinea (infecţie a pielii) (Disease)


Descriere

Tinea este o infectie a pielii, parului, unghiilor si e provocata de un grup de ciuperci (drojdii), numit dermatofiti. Organismul gazduieste în mod normal, o varietate de microorganisme, inclusiv bacterii si ciuperci, cum ar fi mucegai, drojdie si asemanatoare. Unele microorganisme sunt utile pentru organism, în timp ce altele se pot multiplica rapid, formând infectii.

Principalele simptome sunt: o iritatie sub forma de pete rotunde sau ovale, care în cele din urma pot fuziona si forma placi, petele sunt plate si pot fi galbene, roz, rosu sau maro, mâncarime (mai ales atunci când mediul este cald), dar este simptom rar. Cele mai multe dintre persoanele afectate sunt mult mai constienti de ea decât de mancarimi ale pielii. Eruptia cutanata apare mai des la piept si spate si mai putin frecvent în brate, coapse si gat. Eruptia pe fata este rara si poate fi vazuta la copii.

Cauze si factori de risc

Tinea versicolor (de asemenea, cunoscuta sub numele de pitiriazis versicolor) este o infectie a pielii cauzata de o ciuperca si este caracterizata prin aparitia unor pete mici, de obicei mai multe pe pielea mai grasa de la trunchi (piept si spate).

Tinea versicolor este provocata de o ciuperca (Malassezia furfur), care se gaseste peste tot în mediul înconjurator. În mod normal, igiena zilnica va elimina portiuni moarte ale pielii care contin ciuperca. Cu toate acestea, temperaturile ridicate si umiditatez (în timpul verii sau in regiunile tropicale) determina ca ciuperca sa cresca mai repede. Cand ciuperca se multiplica, un dezechilibru apare la nivelul pielii, modificari de culoare ale pielii normale (pigmentare) si spoturi.

Deoarece aceasta ciuperca se gaseste pe pielea tuturor oamenilor, iar boala apare numai în unele, se poate concluziona ca acesta si susceptibilitatea individuala apare la cei afectati. Boala nu este considerata, prin urmare, contagioasa.

Diagnostic si Tratament

De multe ori, diagnosticul de pecingine este evident prin locatie si aspect. În caz contrar, pilitura de piele pentru examen microscopic si cultura pielii afectate poate stabili diagnosticul de pecingine.

În cazul în care infectia este prezenta si problema a pielii este sesizata, tratamentul nepotrivit ar putea agrava, de fapt, infectia. Când ciuperca afecteaza pielea de pe corp sau zona inghinala, creme antifungice pot sterge starea în aproximativ doua saptamâni.

...