Cancer amigdalian


Gât | Oncologie | Cancer amigdalian (Disease)


Durerile de gat se refera la disconfort în gât. Simptomele variaza de la senzatia de zgarieturi la durere severa în gât. Durerea in gat este adesea însotita de dopuri in ureche (urechi), deoarece nervii cranieni IX si X inerveaza faringele si urechea medie si externa.

Simptomele de cancer amigdaliam includ o durere in partea din spate a gâtului, care nu se vindeca, sau o amigdala este mai mare decât celalalt. Acesta poate sau nu poate fi dureroasa. Cancerul de amigdale este cunoscut ca provoca sangerari, respiratie urat mirositoare, sau alterarea gustului. Tipuri de cancer mai mari pot interfera cu mancatul, vorbind sau respiratia, si poate face dificila deschiderea gurii.

Cauze si factori de risc

Cancerul de amigdala este cancer care apare intr-unul din cele trei tipuri de amigdale de gât. Cel mai frecvent apare la amigdalele palatine, care sunt situate pe fiecare parte a gâtului, desi ea poate sa apara, de asemenea, in amigdalele faringiene (de asemenea, numite polipi), care se afla în spatele cavitatii nazale, sau în amigdalele linguale, care se afla la partea din spate a limbii. Cele mai multe tipuri de cancer amigdalian sunt carcinoame cu celule scuamoase, care apar în tesuturile mucoasei bucale, desi este posibil ca un limfom (un tip de cancer al sistemului imunitar), sa se dezvolte în amigdalele.

Fumatul este factor de risc cel mai frecvent pentru carcinoame cu celule scuamoase al amigdalelor. Alcoolul este, de asemenea, un factor de risc; combinatie de utilizare fumatul si alcoolul produce un risc chiar mai mare decat folosind fie substanta singur.

Diagnostic si Tratament

Radioterapia sau interventii chirurgicale poate fi eficace in tratarea cancerului amigdalelor precoce, si chimioterapia pot fi eficienta în tratarea cancerului amigdalian mai avansat. Dupa interventia chirurgicala pentru a elimina tesutul canceros, chirurgia reconstructiva poate ajuta la restabilirea structurilor care au fost scoase si reabilitarea va poate ajuta sa învatati cum sa manâncati, înghititi sau sa vorbiti, daca este necesar.

...