Amigdalită (amigdale inflamate)


Gât | Otorinolaringologie | Amigdalită (amigdale inflamate) (Disease)


Amigdalita este o inflamatie a amigdalelor, acuta sau cronica - glande mici, cu forma de migdala situata în gât pe ambele parti ale gâtului, in spatele limbii. Functia acestor glande nu este de remarcata in totalitate, dar studiile sugereaza ca sunt de ajutor in lupta împotriva infectiilor.

Principalul simptom al amigdalitei este durere în gât, dar sunt prezente si alte manifestari, cum ar fi tuse, dureri de cap si febra. Adesea, inflamatia se vindeca fara a necesita tratament. Principalul simptom al amigdalitei este durere în gât. Alte simptome frecvent observate sunt: amigdalele umflate si eritematoase (inrosita); durere la inghitire, febra (care poate fi foarte mare la copiii mici), tuse, dureri de cap, oboseala, dureri de urechi sau gât; pete albicioase umplute cu puroi pe suprafata amigdalelor ; umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului. Simptomele de amigdalita mai putin frecvente includ: varsaturi, constipatie, limba paroasaa; respiratie urat mirositoare, dificultati de deschiderea gurii.

Cauze si factori de risc

Amigdalita este cel mai frecvent cauzata de o infectie virala, dar poate fi cauzata de bacterii. Virusuri care cauzeaza boala sunt adesea cele care afecteaza tractul respirator. Acestea includ virusul gripal (gripa), virusul parainfluenza (cauzeaza laringite), si adenovirus, enterovirus si rhinovirus. În cazuri rare, amigdalita poate aparea ca urmare a infectiei cu virusul Epstein-Barr, virusul care cauzeaza febra glandulara.

Amigdalita poate fi cauzata de virusi sau bacterii, dar cele mai multe cazuri sunt virale. Cei mai afectati sunt copii cu vârste între 5 si 15 ani, dar poate aparea la orice varsta. Boala se poate raspândi de la o persoana la alta prin intermediul fluidelor nazale si saliva. Perioada de incubatie este de 2-4 zile. În aceste zile, pacientul se simte foarte rau. Umflarea ganglionilor limfatici poate prezenta de-a lungul corpului si splenomegalie (splina marita). Amigdalita bacteriana poate fi cauzata de diverse tipuri de bacterii, dar cel mai frecvent este cauzata de streptococ de grup A.

Diagnostic si Tratament

Cu toate acestea, în cazurile severe si recurente pot fi îndepartate chirurgical (amigdalectomie). Medicul va examina gatul pacientului si va evalua simptomele actuale. In functie de simptome gatului si amigdalelor, aspectul si umflarea ganglionilor limfatici prezenti în gât, medicul va decide daca este amigdalita de cauza virala sau bacteriana. ...