Înlocuire totală a genunchiului


Picioare | Ortopedie | Înlocuire totală a genunchiului (Disease)


Descriere

Interventia chirurgicala totala de inlocuire a genunchiului este luata în considerare pentru pacientii ale caror articulatii a genunchilor au fost deteriorate de catre artrita progresiva, traume, sau alte boli rare distructiv. Motivul cel mai comun pentru inlocuire a genunchiului în Statele Unite este osteoartrita severa de genunchi.

Cauze si factori de risc

Riscurile de inlocuire totala a genunchiului includ cheaguri de sânge la nivelul picioarelor, care pot calatori la plamâni (embolie pulmonara). Embolia pulmonara poate provoca dificultati de respiratie, dureri în piept, si chiar soc. Alte riscuri includ infectii ale tractului urinar, greata si varsaturi (de obicei, legate de medicamente pentru durere), dureri de genunchi cronice si rigiditate, sângerare în articulatia genunchiului, leziuni ale nervilor, leziuni ale vaselor de sânge, precum si infectii ale genunchiului, care poate necesita operatie. În plus, riscurile de anestezie include potentiale daune la inima, plamâni, rinichi si ficat.

Diagnostic si Tratament

Operatia se face în conditii de sterilitate in sala de operatie sub anestezie spinala sau generala, culcat pe spate, cu o banda de hemostatice (garou) aplicata în jurul coapselor pentru a reduce pierderea de sânge. Prima data se lucreaza la femur (osul coapsei), portiunile de femur deteriorate sunt eliminate în mod special, folosind unelte speciale. Componenta femurala a protezei este atasata la capatul femurului cu sau fara ciment. Zona afectata de tibie (fluierul piciorului os) si cartilaj este eliminata.

Astfel de zone deformate vaor elimina osul pentru a forma o suprafata neteda, la care se anexeaza implantul. Componenta tibiala a protezei este atasata la capatul de sus al tibiei cu ciment sau suruburi speciale în functie de mai multi factori si de preferinta chirurgului - chirurgul va plasa o bucata de plastic, care actioneaza ca o suprafata comuna între implanturi pentru a asigura o miscare lina alunecare si insereaza plastic pentru a tine greutatea intregului corp.

Femurul si tibia cu noile componente sunt puse înapoi în atasatul original, pentru a forma un nou intreg. Pentru a se asigura ca se misca lin pe tipsie suprafata artificiala noua a genunchiului la partea din spate este gata pentru a atasa un componentelor de plastic. Excesul de ciment este eliminat. Intregul ansamblu este irigat sau curatat cu o solutie salina sterila. Genunchiul este apoi închis si cu grija a pus, de obicei, un canal de scurgere si apoi genunchiul este bandajat.

Ca orice interventie chirurgicala majora, exista riscuri. Este important sa fii informat despre aceste riscuri inainte ca interventia chirurgicala sa se efectueze. Complicatiile pot fi generale sau locale genunchiului specific.

...