Sindromul Tourette


General sau altele | Neurologie | Sindromul Tourette (Disease)


Descriere

Sindromul Tourette este o afectiune neurologica care face bolnavul sa produca sunete sau miscari neobisnuite pe care nici nu le poate controla. De exemplu, el poate sa clipeasca în mod repetat pentru a ridica umerii sau capul în mod neintentionat. În cazuri rare, persoanele cu sindromul Tourette striga cuvinte obsecene. Boala apare mai frecvent la baieti decat la fete si, de obicei, dispare pe masura ce copilul creste.

Simptomele pot varia de la usor pâna la sever si cel mai faimos dintre acestea este metrica. De obicei, primul semn al bolii este un tic facial, cum ar fi clipitul, dar în timp, altele pot sa apara. Pot fi ticuri verbale sau motorii si pot fi clasificate în doua grupe: Ticurile simple sunt scurte, repetitive, neasteptate si implica un numar mic de muschi. Ticurile complexe sunt tipare distincte, coordonate de circulatie care implica mai multe grupuri de muschi. Ticurile pot varia ca tip, frecventa sau severitate de-a lungul timpului, la acelasi pacient. Ele pot deveni mai frecvente si mai severe în timpul perioadelor de anxietate, oboseala, stres, boala, convalescenta, excitabilitate.

Simptomele sunt la cele mai accentuate in adolescenta si de obicei scad în intensitate la varsta adulta. Cu ceva efort si concentrare intensa unii pacienti pot abtine de la îndeplinirea ticurilor, cel putin pâna când îsi gasesc un loc retras, în care sa se manifeste, dar este nevoie de practica si poate fi facut în timp.

Cauze si factori de risc

Cauza exacta a sindromului Tourette nu este cunoscuta si nu exista nici o modalitate de a preveni aceasta. Poate ca este o combinatie de genetica si de mediu ce influenteaza copilul cand creste. Exista mai multe teorii cu privire la cauzele bolii.

Diagnostic si Tratament

Nu e nici un leac pentru sindromul Tourette. Tratamentul este destinat sa ajute controlul ticurilor care interfereaza cu activitatile de zi cu zi. Atunci când ticurile nu sunt severe, tratamentul poate fi inutil.

Nici un medicament nu este util pentru toata lumea cu sindromul Tourette, niciunul nu elimina complet simptomele, si toate au efecte secundare care urmeaza sa fie puse în balanta cu beneficiile. Cu toate acestea, unele medicamente pot fi utilizate pentru a ajuta la control sau a minimiza ticuri sau pentru a controla simptomele de conditii conexe, cum ar fi tulburari de atentie /hiperactivitate(ADHD) sau tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC).

Psihoterapia poate fi de ajutor pentru doua motive. Acesta va poate ajuta cu probleme, cum ar fi ADHD, obsesiile, depresia si anxietatea. Terapia poate ajuta, de asemenea, oamenii sa faca fata la stimularea creierului la sindromul Tourette. Pentru ticuri debilitante, care nu raspund la alte tratamente, stimulare profunda creierului (DBS), poate ajuta.

...