Fractură de craniu (os rupt)


Cap | Ortopedie | Fractură de craniu (os rupt) (Disease)


O fractura de craniu basilar este o fractura de baza de craniu, care implica, de obicei, osul temporal, os occipital, osul sfenoid, si / sau os etmoid.

Simptomele unei fracturi de craniu pot include: dureri de cap, umflarea capului, sensibilitate scalpului, contuzia scalpului, ranirea pielii de la nivelul scalpului, craniu deformat, o zona de adancitura, sau indentarea in craniu. O fractura la baza creierului, numita o fractura de craniu basilar, poate cauza simptome suplimentare. Simptomele suplimentare includ: pierderea auzului, tinitus, sange in spatele timpanului, vanatai in spatele urechii (semnul Battle), secretii din ureche, vanatai in jurul ambiilor ochi, curgerea nasului.

Cauze si factori de risc

Fracturile craniene bazilare pot aparea in baza craniului posterioara sau baza craniului anterioara. Atunci cand oaselor din jurul foramenului magnum, gaura in baza craniului prin care iese maduva spinarii si se trensforma in trunchiul cerebral, se sparg, creste riscul daunelor vaselor de sange si nervilor.

Leziunile acute a arterei carotide interne cum ar fi formarea carotida disectie, ocluzie sau pseudoanevrism, pot fi asimptomatice sau duc la hemoragie mortala. Ele sunt aproape in exclusivitate observate cand canalul carotid se fragmenteaza.

Diagnostic si Tratament

Tratament pentru o fractura de craniu depinde de severitatea fracturii si prezenta oricarei leziuni cerebrale asociate. Tratamentul fracturilor craniene necomplicate pot include ingrijirea plagilor, comprese reci, si medicamente nonsteroidal anti-inflamatorii pentru durere. Tratamentul pentru o leziune a creierului poate necesita medicamente corticosteroide, medicamente pentru convulsii, sau interventii chirurgicale.

...