Infecţie cu toxoplasmă (infecţii parazitare)


General sau altele | Medicină generală | Infecţie cu toxoplasmă (infecţii parazitare) (Disease)


Toxoplasmoza este o infectie comuna la pasari si mamifere, inclusiv la om. Aceasta este produsa de un parazit numit Toxoplasma gondii. O persoana care a avut toxoplasmoza si s-a vindecat, nu mai poate fi infectata. Pentru cei mai multi oameni toxoplasmoza nu este periculoasa si se vindeca in sine. Daca infectia este dobandita de mama in timpul sarcinii si este transmisa fatului, produce leziuni cerebrale si orbire. Numai un procent mic de femei gravide care sunt infectate transmit infectia fatului. Este important ca femeile gravide sau care doresc sa devina gravida sa fie testata pentru a sti daca au fost infectat cu Toxoplasma gondii si daca nu, sa fie instruite cu privire la modul de a evita infectarea.

Cei mai multi dintre oameni nu au simptome. Un procent mic de pacienti au usoare simptome asemanatoare gripei, care pot dura mai multe luni. Deci, de multe ori o persoana nu stie daca are sau nu toxoplasmoza.

Cauze si factori de risc

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit care cauzeaza infectia la animale si mamifere, inclusiv la om. Pisicile sunt numai operatori de transport pentru parazit.

Cand o pisica este infectata materiile fecale contin oua de Toxoplasma gondii pe o perioada de aproximativ 2 saptamani. Aceste oua pot supravietui pana la 18 luni in solul umed. Ouale pot contamina solul si plantele. Toxoplasmoza poate aparea la om, prin apa sau alimente contaminate cu fecale de pisici. Cele mai frecvente moduri de transmitere sunt: ingestia de oua: o persoana poate fi infectata pe cale fecal-orala, prin atingerea oricarui obiect care a venit in contact cu fecalele pisicii infectate, se poate intampla atunci cand nisipul este curatat sau dupa gradinarit in locuri in care o pisica infectata a defecat, transmiterea se poate realiza prin alimente contaminate, cum ar fi legumele nespalate sau prin intermediul mainilor murdare; consumul de carne infectata poate infesta intestinele umane.

Diagnostic si Tratament

Pacientul ar trebui sa prezinte manifestari ale bolii in departamentul de urgenta. Caile respiratorii adecvate, respiratia, circulatia trebuie sa fie evaluate si tratate in consecinta. Resuscitari hidrice adecvate, controlul durerii, si controlul febrei trebuie sa fie asigurate.

Deoarece simptomele asociate cu toxoplasmoza acuta sunt nespecifice, si in functie de tesuturile implicate, furnizorii de urgenta trebuie sa fie vigilenti si sa includa alte etiologii infectioase si neinfectioase, in diagnosticul diferential. Ca atare, cu spectru larg al terapiei antimicrobiene este de multe ori necesar devreme in cursul bolii, inainte de efectuarea unor teste definitive, in timp ce diagnosticul poate fi inca incerta.

Majoritatea oamenilor sanatosi nu au nevoie de tratament. Dar daca esti sanatos si ai semne si simptome de toxoplasmoza acuta, medicul dumneavoastra va poate prescrie urmatoarele medicamente: pirimetamina, sulfadiazina.

...