Atac ischemic tranzitoriu


Cap | Neurologie | Atac ischemic tranzitoriu (Disease)


Un atac ischemic tranzitor este un semn ce poate anunta un alt accident vascular cerebral.

Cauze si factori de risc

Cea mai frecventa cauza de accident vascular cerebral este reprezentata de cheaguri de sânge care blocheaza fluxul de sange la creier. Cheagurile de sânge se pot forma din diverse motive. Un cheag de sânge se poate forma intr-o artera ce furnizeaza sange la creier. În general, sunt susceptibile arterele care arata acumularea placii de aterom pe pereti din cauza procesului de ateroscleroza. Alte cauze de deteriorare a peretilor vaselor de sange mici de la nivelul creierului sunt hipertensiunea netratata sau slab tratata si diabetul zaharat.

Un cheag de sânge se poate forma, de asemenea, într-o alta parte a corpului (de multe ori camerele inimii) si de acolo prin migrare intravasculara poate ajunge la nivelul unei artere cerebrale care devine partial sau complet blocata. Cheaguri de sânge pot aparea: dupa un atac de cord (infarct miocardic), ca urmare a altor boli de inima care perturba fluxul normal de sange la nivelul inimii, cum ar fi tulburari de ritm cardiac (fibrilatie atriala cronica cel mai frecvent), boli de inima ce afecteaza supapa si insuficienta cardiaca . În plus, o artera poate fi partial blocata de ateroame, reducând fluxul de sânge la creier pâna la un nivel critic, ceea ce duce la simptome de accident vascular cerebral.

Diagnosticul si tratamentul

Atacul ischemic trazitoriu apare atunci cand fluxul de sange la o parte a creierului este temporar redus sau blocat (obstructie partiala sau totala), de multe ori din cauza unui cheag de sânge. Aceasta obstructie produce simptome similare cu cele ale unui accident vascular cerebral, dar diferenta este ca fluxul de sange este restaurat în câteva minute, iar simptomele dispar complet. Accidentul vascular cerebral nu clarifica obstructie, fluxul sanguin nu este restabilit, iar leziunile cerebrale care apar sunt definitive.

Diagnostic si Tratament

Desi evenimentele ischemice tranzitorii sunt temporare si dispar complet, pacientul necesita un examen medical pentru diagnostic si tratament adecvat, în scopul de a preveni aparitia accidentului vascular cerebral. Multi pacienti nu stiu ca au avut un accident vascular cerebral, si in general, este gasit pentru un alt motiv, în cursul careia medicul bazat pe relatarile pacientului, poate stabili un diagnostic.

...