Leziune complexă a fibrocartilajului triunghiular


Braț | Ortopedie | Leziune complexă a fibrocartilajului triunghiular (Disease)


Descriere

Complexul Fibrocartilage Triunghiular (TFCC) este o structura care este facuta din cartilaj si ligamente. Acesta este situat pe partea ulnara a încheieturii (partea spre degetul mic). TFCC stabilizeaza oasele în încheietura mâinii, actioneaza ca un amortizor de soc, si permite miscari fine.

TFCC este situat pe partea ulnara a încheieturii mâinii. Se compune din ligamentele si doua cartilaje numite fibrocartilaj triunghiular si meniscul omolog. Ligamentele sunt tesuturi puternice, care conecteaza oasele. Cartilaj actioneaza ca o perna si este o suprafata neteda pentru oase din încheietura mâinii sa alunece în timpul miscarii. TFCC stabilizeaza încheietura mâinii si în comun si carpul ulnar. Cartilajule si ligamentele care compun TFCC sunt predispuse la degenerarea si lacrimare. Ei nu au o buna irigare cu sange si, prin urmare, leziunile nu se vindeca bine. TFCC se poate rupe ca urmare a unei leziuni la incheietura mainii.

Cauze si factori de risc

TFCC poate fi ranit in timpul unei caderi sau la locul de munca. Un TFCC vatamat poate provoaca durere si poate produce un zgomot sub forma unui “clic” atunci când încheietura mâinii este mutat în anumite moduri.

Încheietura mâinii poate fi ranita în timpul unei caderi pe o mâna întinsa. Rasucire puternica si tragerea miscari pot rani încheietura mâinii. Acest lucru se poate produce în sport, cum ar fi atunci când ridica o bata sau lovind o minge cu o racheta. Aceste miscari pot avea loc, de asemenea, la locul de munca atunci când se utilizeaza instrumente si echipamente. Prejudiciului TFCC provoaca dureri la încheietura mâinii, în special atunci când se deplaseaza mâna pe partea degetului mic (deviere ulnara), sau de cotitura la încheietura mâinii pentru a face fata cu mâna în sus (supinatie). Încheietura mâinii se poate simti slabita si instabila. Este posibil sa auziti un zgomot sub forma unui “clic” atunci când va deplasati incheietura mainii.

Diagnostic si Tratament

Leziuni TFCC sunt tratate cu medicamente anti-inflamatorii si de durere sau interventii chirurgicale.

...