Nevralgie de trigemen (dureri nerv facial)


Față | Neurologie | Nevralgie de trigemen (dureri nerv facial) (Disease)


descriere

Nevralgia de trigemen, cea mai comuna nevralgie, este caracterizata prin durere severa, ascutita, cat si soc electric, situat la o jumatate de fata. Durerea este adesea declansata de vorbit, mestecat sau periere. Nevralgia de trigemen numit tic dureros este durerea recurenta pe o parte a fetei. Durerea, cauzând un prejudiciu la una sau mai multe din cele trei ramuri ale nervului trigemen, poate fi descrisa ca o senzatie de reduceri dureroase, care apar pe o regiune a fetei.

Un atac poate dura de la secunde la minute. Intensitatea poate determina contractia musculara, prin urmare, numele de tic dureros. Episoadele pot fi repetate într-o perioada de zile, saptamâni sau luni. Boala apare mai frecvent la cei peste 50 de ani si de multe ori la cei peste 70 de ani. Femeile au de 3 ori mai multe sanse de a produce nevralgie de trigemen decât barbatii. Din motive necunoscute, boala apare mai frecvent pe partea dreapta a fetei decât pe stânga si nu apare simultan în doua parti.

Cauze si factori de risc

Durerea este cauzata de o disfunctie a nervului trigemen, care trimite perceptiile senzoriale ale fetei la creier. Cu toate acestea, cauza exacta este necunoscuta. În multe cazuri, de compresie sau rasucirea nervului trigemen de un vas de sange a fost asociata cu nevralgie de trigemen. Mai putin frecvent, o tumoare apasând pe teaca nervilor poate declansa durere. Aceste atacuri dureroase pot fi spontane, dar poate fi cauzate de o stimulare usoara a regiunii faciale, in timpul periajului, ras sau make-up. Durerea poate fi limitata la o mica zona limitata a fetei sau rapid radiaza într-o zona mai larga, dar întotdeauna este limitata la zonele adecvate. Desi durerea nervului poate provoca invaliditate functionala, boala nu pune în pericol viata. Atacurile vin si se duc la întâmplare, perioadele de remisiune pot fi scurte de-a lungul anilor.

Diagnostic si Tratament

Boala poate fi tratata eficient cu medicamente sau alte tehnici terapeutice.

...