Tuberculoză (TB)


Piept | Pneumologie | Tuberculoză (TB) (Disease)


Descriere

Tuberculoza (TBC) este o infectie bacteriana care se afla in cea mai mare parte în plamâni (TBC pulmonar), dar se poate raspandi in alte parti ale corpului (TB extrapulmonara). TBC pulmonar se transmite usor de la alte persoane prin tuse sau stranut.

Simptomele tuberculozei active apar treptat si este pentru o perioada de câteva saptamâni sau luni. S-ar putea sa fie unele simptome usoare, fara sa banuiasca pacientul aceasta infectie. Simptomele comune sunt: tuse insotita de mucus gros, uneori sange (sputa) pe o perioada de aproximativ doua saptamâni; batai rapide ale inimii (tahicardie); gat marit (care afecteaza ganglionii limfatici din aceasta regiune).

Simptomele de infectie în alte locuri decât în plamâni variaza în functie de locul în care s-a produs infectia. Infectia, de obicei, ramâne în plamâni, dar bacteria poate migra prin fluxul de sânge în diferite parti ale corpului. Debutul infectiei poate fi atât de usor, incat poate fi neobservat de catre pacient.

Tipurile de simptome sunt în concordanta cu tipul de tuberculoza pulmonara (cel mai frecvent) sau în alta parte în organism (tuberculoza pulmonara suplimentara). De asemenea, pot exista alte afectiuni cu simptome similare cu cele ale tuberculozei cum ar fi pneumonia si cancerul pulmonar.

Cauze si factori de risc

Tuberculoza poate fi gasita fie în forma de latenta (asteptare) este în starea activa. TB latenta înseamna bacterii TB-cauzatoare care pot exista în organism, dar aceasta nu poate fi extinsa la alte persoane, dar aceasta persoana poate avea tuberculoza activa.

TB activa înseamna infectia care este prezenta în organism si în cazul în care plamânii sunt afectati, infectia poate fi extinsa la alte persoane. Tuberculoza este cauzata de Mycobacterium tuberculosis, o bacterie care creste lent în mediul organismului, care este bogat in sange si oxigen in organism, cum sunt plamanii.

Diagnostic si Tratament

Desi tratamentul este prelungit, acesta este cel mai adesea finalizat cu succes. Durata medie a tratamentului este între 6 si 9 luni.

...