Tularemie


General sau altele | Medicină generală | Tularemie (Disease)


Descriere

Tularemia este o boala infectioasa (zoonoza), cauzata de bacteria Francisella tularensis. Aceasta infectie poate afecta orice persoana, indiferent de vârsta sau sex. Tularemia predomina în rândul animalelor salbatice; bacteriile pot supravietui in medii diferite contaminate din exterior, pe care organismul atinge.

Cauze si factori de risc

Boala poate fi transmisa prin muscaturi de insecte, contactul cu animalele infectate sau prin contactul cu obiecte contaminate. Cazuri de tularemie au fost raportate în Statele Unite, tarile scandinave, dar si în Europa de Est sau în Siberia. Manifestarile clinice uzuale constau în aparitia de leziuni ulcerative de la invazia agentului patogen, însotita de limfadenopatie regionala si limfadenita. Manifestarile generale care nu sunt specifice bolii (febra, pneumonie), astfel încât un diagnostic pozitiv este dificil de determinat.

Bacteria Tularemia poate produce o singura boala: tularemia. Agentul etiologic (F. tularensis) este un bacil mic, gram-negativ, imobil si nu sporuleaza. Este o bacterie strict aeroba capabila de a invada celulele umane gazda. F. tularensis poate persista în materie umed sol, apa si în descompunere organica gasit timp de câteva saptamâni. Insecte hematofagi sunt vectori care contribuie la raspândirea bacteriilor. Rezervor de infectie este reprezentat de obicei în specii salbatice: iepuri, veverite, pasari, castori, sobolani, câini si oi, si a pisicilor domestice. Exista doua serotipuri ale bacteriei F. tularensis princupale: serotip A = F. tularensis-tularensis, care produce o forma mai severa a bolii, însotita de ratele de mortalitate crescute. Serotipul B = F. tularensis-palearctica, care produce o forma mai usoara a bolii, de multe ori cu manifestari subclinice. Capusele sunt vectori importanti de transmitere a infectiei, bacteriile au fost eliminate în scaune ale acestor paraziti. Capusele paraziteaza pielea, spalati cu pielea, si transmite infectia în timp ce se hranesc cu sângele gazdei.

Fecalele contaminate în contact cu o solutie de continuitate provocate de capuse, favorizeaza infectia. Foarte rar boala se poate raspandi de la bolnav la individ sanatos. Boala apare mai ales in anotimpul cald, când insectele sunt in plina activitate, iar în timpul iernii, animalele salbatice vânate pentru consumul intern. Bacteria tularensis F. este extrem de virulenta si de manipulanta preparata in laborator, necesita masuri drastice de protectie.

Diagnostic si Tratament

Scopul tratamentului este de a vindeca infectia cu antibiotice. Streptomicina si tetraciclina sunt utilizate în mod obisnuit pentru a trata aceasta infectie. Odata ce tratamentul cu gentamicina zilnic, a fost încercat, cu rezultate excelente, ca o terapie alternativa la streptomicina. Cu toate acestea, pentru ca aceasta este o boala rara, doar câteva cazuri au fost studiate la zi.

Tetraciclina si cloramfenicolul pot fi utiliz...