Tumoră a măduvei spinării


Partea inferioară a spatelui | Oncologie | Tumoră a măduvei spinării (Disease)


Descriere

Tumorile maduvei spinarii sunt formatiuni benigne sau maligne care apar în apropierea maduvei spinarii sau vertebrelor. Desi durerea de spate este cea mai frecventa manifestare a unei tumori medulare, cele mai multe dureri de spate sunt asociate cu stresul si imbatranirea.

În cele mai multe regiuni ale tumorilor benigne nu se pun probleme deosebite, dar pentru tumorile maduvei spinarii (chiar benigne) pot cauza probleme grave de sanatate, cum ar fi dureri de compresie nervoase, tulburari neurologice si paralizie.

Simptomele tumorale ale maduvei spinarii includ: dureri de spate, de multe ori in alte parti ale corpului iradiat cu agravarea nocturna, lipsa de senzatie nervoase si aparitia de slabiciune musculara, mai ales la nivelul picioarelor, dificultati de mers, uneori, ceea ce duce la cadere, scaderea sensibilitatii la durere, la cald sau rece. Dureri de spate, mai ales torace mijlociu si inferior, sunt cele mai comune simptome ale tumorilor maduvei spinarii.

Durerea poate agrava pe timp de noapte sau la trezire, si poate iradia de la nivelul coloanei vertebrale la solduri, picioare sau brate si se poate deteriora in ciuda tratamentului. Tumorile maduvei spinarii au o rata de crestere variabila. În general, tumorile maligne cresc rapid, în timp ce tumorile benigne cresc mai lent, uneori, evolueaza in ani sau chiar zece ani.

Cauze si factori de risc

Acest sindrom este o boala ereditara caracterizata prin aparitia nervului acustic neurinoms (benigne), ceea ce duce la pierderea auzului progresiva - unilateral sau bilateral. Unele persoane care sufera de neurofibromatoza de tip 2 dezvolta tumori în stratul arahnoidean de acoperire care acopera maduva spinarii.

O tumoare a maduvei spinarii, fie benigne sau maligne, poate pune viata în pericol si poate provoca invaliditate permanenta, dar astazi exista multe abordari terapeutice ale acestor afectiuni clinice. Manifestarile variaza în functie de locatie si de tipul de tumora, ca o tumoare care poate duce la comprimarea nervilor si vasele de sange si sa se erodeze chiar vertebrele.

În ciuda oamenii de stiinta, sunt din ce în ce mai multe lucruri, despre factorii genetici si de mediu care cauzeaza mai multe tipuri de tumori, despre tumorile spinale sunt prea multe lucruri necunoscute în ceea ce priveste cauza de aparitie. Este cunoscut faptul ca celulele maduvei osoase contin unele gene care sunt mostenite si care pot fi asociate cu diverse sindroame neoplazice.

Diagnostic si Tratament

Scopul tratamentului este de a reduce sau a preveni deteriorarea nervilor de la presiunea pe (compresie a) maduva spinarii. Tratamentul trebuie administrat rapid. Cu cat aceste simptome se dezvolta mai repede,cu atat mai repede tratamentul este necesar pentru a preveni un prejudiciu permanent. Orice dureri de spate noi sau inexplicabile la un pacient cu cancer ar trebui sa fie luate în serios.