Febră tifoidă (infecţie cu salmonella typhi)


Abdomen | Gastroenterologie | Febră tifoidă (infecţie cu salmonella typhi) (Disease)


Febra tifoida este o boala infectioasa grava cauzata de bacteria numita Salmonella typhi. Febra tifoida se poate contacta prin ingerarea de bacterii prezente in apa sau alimente.

Simptom predominant al bolii este febra mare (39-40 grade), care se mentine de-a lungul bolii. Alte simptome includ: diaree, pierderea poftei de mancare, oboseala, dureri de cap, dureri ale corpului, letargie, eruptie pe abdomen.

Cauze si factori de risc

Bacteria se gaseste in scaunul si urina persoanele infectate. Astfel, apa se poate contamina prin deversarea deseurilor din sistemele de canalizare, iar alimentele se pot contamina daca sunt atinse de persoanele infectate care nu isi spala mainile dupa utilizarea toaletei. Bacteria poate supravietui cateva saptamani in apa sau deseuri uscate.

Exista persoane care au fost infectate si nu mai prezinta simptomele bolii, care insa raman purtatoare de virus, devenind astfel posibile surse de infectie.

Dupa ce este ingerata, bacteria ajunge in intestinul subtire de unde trece in sange. Aici este inghitita de catre fagocite, celule ale sistemului imun care inglobeaza si distrug microorganismele nocive. Insa Salmonella typhi supravietuieste in interiorul fagocitelor, unde se inmulteste. Dupa 10-14 zile de la infectare, bacteriile se multiplica foarte mult si se scurg din fagocite in sange, cauzand simptomele bolii.

Bacteriile trec din sange in unele organe interne ca: ficat, colecist, splina, maduva osoasa, tesutul limfoid al intestinului, determinand inflamarea acestora. La nivelul intestinului boala poate cauza sangerari intestinale sau chiar perforarea intestinului. Prin orificiul format in peretele intestinului se scurge continutul intestinal, in cavitatea abdominala. Aceste scurgeri provoaca iritatia si inflamarea peritoneului, determinand peritonita, afectiune ce poate fi fatala.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul se poate pune pe baza simptomelor clinice. Pentru confirmare se efectueaza teste pe culturile obtinute din monstre de sange, scaun, urina sau maduva osoasa a pacientului.

Febra tifoida se trateaza prin administrare de antibiotice ca cloramfenicol, ampicilina sau ciprofloxacina. Purtatorii de Salmonella tiphy trebuie tatati cu antibiotice chiar daca nu prezinta simptomele bolii. Antibioticele cel mai frecvent folosite sunt ampicilina si amoxicilina. Majoritatea pacientilor care urmeaza tratament se recupereaza fara probleme. Exista un vaccin impotriva febrei tifoide insa nu este recomandat decat persoanelor care calatoresc in tarile subdezvoltate unde pot fi expuse bolii.

...