Colită ulceroasă


Abdomen | Gastroenterologie | Colită ulceroasă (Disease)


Colita ulcerativa este o boala inflamatorie a intestinului, ce produce ulceratii la nivelului intestinului gros. Desi de cele mai multe ori afecteaza partea stanga a colonului (sigmoidul) si rectul, extensia bolii poate varia de la afectarea numai a rectului la afectarea intregului colon (colita extensiva, pancolita). Zona de colon afectata este un indicator pentru severitatea bolii. Colita extensiva se insoteste de simptome mai grave decat colita ce afecteaza numai rectul. Exista unele persoane ce au o portiune mare din colon afectata dar nu au simptome. Cele mai frecvente boli inflamatorii intestinale sunt colita ulcerativa si boala Crohn. Colita ulcerativa este mai frecventa decat boala Crohn.

Simptomele colitei ulcerative includ: diaree sau scurgeri rectale. Unele persoane pot avea 10-20 de scaune pe zi; sangerari rectale; dureri abdominale, descrise sub forma de crampe. Abdomenul poate fi sensibil la palpare; constipatie. Constipatia este mai putin frecventa ca diareea; scaderea apetitului; febra; scaderi ponderale; anemie (scaderea numarului de globule rosii in sange). Anumite perosane dezvolta anemie din cauza pierderii de fier prin sindromul inflamator intestinal sau sangerari; Pot aparea de asemenea simptome generale si complicatii in afara tractului digestiv: dureri articulare, probleme la nivelul ochilor, rash cutanat, boli hepatice.

Cauze si factori de risc

Cauzele ce determina aparitia colitei ulcerative nu sunt cunoscute. Anumite studii au sugerat ca boala inflamatorie intestinala poate fi produsa de un raspuns anormal al sistemului imun la bacteriile intestinale. Alte afectiuni, ca de exemplu bolile produse de anumite bacterii sau virusuri (de exemplu varicela) au fost asociate cu bolile inflamatorii intestinale. Colita ulcerativa are transmitere familiala. Anumite persoane au o tendinta determinata genetic de a dezvolta boala in cazul expunerii la anumiti stimuli ai sistemului imun.

Diagnostic si tratament

Scopurile terapiei sunt: diminuarea simptomelor si oprirea episodului acut; tratarea complicatiilor ca anemia sau infectiile; prevenirea si intarzierea aparitiei de noi acutizari. Tratamentul colitei ulceroase implica, de obicei, fie terapia cu medicamente, fie interventii chirurgicale.

Medicii folosesc mai multe categorii de medicamente care controleaza inflamatia in moduri diferite. Dar medicamente care functioneaza bine pentru unii oameni nu pot lucra pentru altii, asa ca poate dura pana la gasirea unui medicament care ajuta. In plus, deoarece unele medicamente au efecte secundare grave, va trebui sa se cantareasca beneficiile si riscurile oricarui tratament.

...