Abces perirectal


General sau altele | Gastroenterologie | Abces perirectal (Disease)


Abcesul perirectal reprezinta o colectie de puroi localizata, ce intereseaza tesuturile profunde perianale (din jurul orificiului anal). Abcesul apare adesea ca o tumefiere (o umflatura) de culoare rosie sub pielea situata in jurul anusului

Abcesele perianale debuteaza sub forma unei infectii la nivelul unei cripte Morgagni unde se afla glandele anale ( criptita). Infectia poate evolua si se poate extinde in spatiile profunde din jurul anusului si rectului.

Cauze si factori de risc

Abcesee perirectale apar de trei ori mai frecvent la barbati decat la femei. Abcesele perianale si perirectale incep ca o infectie in criptele de Morgagni unde glandele anale sunt criptate. Infectia se poate dezvolta si extinde adanc in spatiile din jurul anusului si rectului.

In cazul in care nu este evacuata, colectia purulenta se mareste si asociaza simptome importante: durere, febra si chiar tulburari majore ale tranzitului intestinal. Dintre infectii, cel mai frecvent incriminati sunt germenii apartinand florei inetstinale: Escherichia coli, stafilococ, dar si bacilul Koch, Pseudomonas, Clostridium perfringens. Cauze neinfectioase cuprind: boala Crohn, colita ulcerativa, carcinoame, traumatisme. Majoritatea insa au etiologie infectioasa.

Principalii factori de risc sunt: diabetul zaharat; constipatia cronica,unele sporturi precum calaritul, ciclismul sau unele meserii care necesita statul in sezut pentru perioade lungi de timp( soferi,etc); boala Crohn sau alte boli inflamatorii cronice ale intestinului; persoanele care folosesc medicamente care deprima sistemul imunitar al organismului, cum ar fi steroizii (prednison, metilprednisolon), sau chimioterapie pentru cancer; sarcina; persoanele care practica sexul anal.

Diagnostic si Tratament

Abcesele perianale pot fi de obicei observate la inspectie ( atunci cand medicul chirurg examineaza pacientul).

Se observa o formatiune inflamatorie in zona perianala(umflatura), rosie, calda, dureroasa,de consistenta lichidiana( contine puroi).

Abcesul perianal izolat, care nu este asociat cu abces perirectal profund este singurul tip de abces anorectal, care poate fi tratate in mod adecvat intr-un cadru de urgenta si este foarte rar.

Abces perirectal trebuie sa fie tratat in suita de operare, in cazul in care anestezia optima se poate realiza si abcesele si fistuleke sau orice alte complicatii pot fi tratate definitiv. Punctul unui abces profund, nu trebuie sa fie confundat cu un abces perianal superficial.

...