Hernie ombilicală


Abdomen | Medicină generală | Hernie ombilicală (Disease)


Hernia ombilicala consta in exteriorizarea unui organ abdominal (epiploon sau intestin subtire) sub tegument prin orificiul ombilical, care este largit. Principalul simptom al unei hernii ombilicala este o umflatura situata la nivelul ombilicului, de consistenta moale. Hernia ombilicala necomplicata nu este deobicei dureroasa.

Hernia ombilicala este deobicei prezenta la nastere, dar nu poate fi observata imediat. Hernia deobicei nu este vizibila atunci cand bontul ombilical se desprinde (la cateva zile pana la cateva saptamani dupa nastere). Marimea herniei poate varia de la cativa milimetri la aproximativ 1 - 5 centimetri in diametru. Hernia ombilicala necomplicata poate fi impinsa inapoi in abdomen cu ajutorul degetului (este reductibila). Hernia devine mai evidenta cand copilul plange sau tuseste. Unele hernii ombilicale au o cantitate mare de piele care le acopera. Cu toate ca acestea nu sunt periculoase, ele atrag mai mult atentia decat alte hernii ombilicale din cauza aspectului lor neobisnuit.

Cauze si factori de risc

Defectul componentelor este cel mai frecvent implicat in etiologia herniei ombilicale. Alte cauze ale herniei ombilicale sunt: extinderea inelului ombilical la femeile gravide, obezitate, scaderea in greutate curele drastice, tuse, constipatie.

Durerea poate fi prezenta cu diferite grade de intensitate de la o stare de disconfort simpla pana la durere intensa, persistenta, insotite uneori de varsaturi - asa cum se intampla in hernia strangulata. Din cauze mecanice hernia nu poate fi rezolvata numai prin mijloace chirurgicale.

Diagnostic si Tratament

Scopul interventiei chirurgicale este de a restaura continutul herniei si cavitatii abdominale pentru a restabili integritatea peretelui abdominal. Abordare poate fi clasica (chirurgia deschisa) sau laparoscopie. In ambele cazuri se foloseste o plasa. In caz de abordare deschisa, plasa poate fi pozitionata in interiorul cavitatii peritoneale (situatia necesita utilizarea plaselor speciale pentru a permite montarea in contact direct cu organele interne)- procedura de Stoppa.

In laparoscopica plasa de tratament este plasata in interiorul cavitatii peritoneale. Prin urmare, se vor folosi proteze compozit, care permit contactul direct cu organele interne.

...