Angină pectorală instabilă


Piept | Cardiologie | Angină pectorală instabilă (Disease)


Termenul angina pectorala instabila a fost folosit prima data în urma cu trei decenii si înseamna statutul de intermediar între infarctul miocardic si angina pectorala cronica stabila. Angina pectorala instabila este sinonim cu termenii sindrom intermediar de atac de cord si angina pectorala usoara. Incidenta anginei instabile este în crestere si aproape un milion de persoane cu acest diagnostic.

Cauze si factori de risc

Riscul de deces, infarct miocardic si complicatii variaza datorita spectrului clinic divers, care este acoperit de angina pectorala instabila pe termen lung. Studiile arata ca incidenta mortii în prima saptamâna dupa admitere este de 4%, iar incidenta infarctului miocardic este de 10%. Factorii adversi de prognostic sunt: vârsta inaintata, disfunctie ventriculara stânga si extinderea bolii.

Femeile cu angina instabila sunt in varsta si au o prevalenta crescuta a hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat, insuficienta cardiaca congestiva si istoricul familial de boli de inima. Barbatii au tendinta de a experimenta incidenta mai mare a infarctului miocardic si revascularizare, niveluri crescute ale enzimelor cardiace la diagnostic si rate ridicate de revascularizare si cateterism.

Cauzele anginei instabile sunt aceleasi ca si pentru cea stabila: ruperea unei placi de aterom cu formarea de trombi care obstrueaza complet sau partial un ram coronar principal, anemia severa, hipertensiunea si insuficenta cardiaca congestiva.

Fata de angina stabila durerea sau disconfortul asociat cu angina instabila: apare adesea in repaus, noaptea in somn sau la activitati fizice minime, este brusca, este mai severa si dureaza mai mult pina la 30 de minute, nu este ameliorata de repaus sau nitroglicerina, este un semn care prevesteste un atac de cord in viitorul imediat.

Diagnostic si Tratament

Pentru persoanele cu angina instabila exista optiuni terapeutice imediate pentru a preveni insuficienta cardiaca. În peste 85% dintre pacienti tratamentul de urgenta e necesar pentru a stabiliza simptomele. Puteti opta pentru o cateterizare, angioplastie sau by-pass cardiac. Angioplastia de urgenta si interventii chirurgicale pe cord deschis sunt necesare la pacientii care nu raspund la restul metodelor.

...