Infecţii ale tractului respirator


Piept | Pneumologie | Infecţii ale tractului respirator (Disease)


Infectia tractului respirator superior este brusca, difuza, care cuprinde simultan sau succesiv segmentele superioare ale cailor respiratorii prin care aerul ajunge la plamani, nasul, rinita, sinusuri, sinuzita, urechea medie, otita medie, gatul, faringite, amigdalite, adenoidite.

Cauze si factori de risc

ITRS este inregistrat de-a lungul anului, dar poate fi majorat sau in epidemii in timpul iernii si in perioadele de tranzitie de la un sezon la altul. Frecventa, uneori foarte ridicata in toamna-iarna-primavara, ITRS este imprimata de fluctuatiile termice ale mediului, frig, umiditate, vant, ceata, schimbari nutritionale si congestie. In aceste conditii, se pierde capacitatea de aparare respiratorie si devine poarta pentru agenti infectiosi. Poate incepe cu neliniste, stare generala de rau, lipsa poftei de mancare, stranut, frisoane, dupa un timp, pot aparea febra moderata sau mare, secretii nazale, dureri in mai multe locatii (gat, frunte, obraji, urechi, gat), tuse cu sau fara sputa.

Unele forme de ITRS pot rezuma cateva dintre simptomele descrise, iar evolutia poate fi de cateva zile. Uneori infectia se poate raspandi la cailor respiratorii inferioare: laringe, trahee, bronhii, plamani. Copiii, persoanele in varsta, bolnavii cronici, femeile gravide si alte grupuri cu risc ridicat sunt mai predispuse la infectii ale cailor respiratorii superioare si pot face de multe ori complicatii grave si chiar decese.

Diagnostic si Tratament

Prevenirea infectiilor cailor respiratorii superioare cuprinde: protectia copiilor, femeilor in varsta, femeilor insarcinate si la alte grupuri de risc, prin evitarea congestiilor, camere de ventilatie, masa echilibrata, miscare in aer liber, alternand cu eforturi fizice si intelectuale.

Majoritatea infectiilor de tract respirator supe rior sunt autodiagnosticate si automedicate de catre pacienti, la domiciliu. Repausul este o recomandare uzuala la pacientii cu infectii de tract respirator superior, fara sa existe insa evidente ca repausul complet la pat ar reduce durata bolii. Aportul crescut de lichide este in general recomandat pentru a fluidiza secretiile respiratorii, dar trebuie avut grija la posibila aparitie a hiponatremiei la anumiti pacienti . Infectiile de cai respiratorii superioare se vindeca, in general, spontan in 3-10 zile cu medicatie simptomatica. Pacientii, de multe ori asteapta sa li se prescrie un antibiotic in aceste situatii, astfel incat medicul poate sa se simta uneori constrans sa indice nejustificat un astfel de tratament. Este importanta recunoasterea etiologiei virale sau bacteriene a diverselor forme de boala, astfel incat pacientul sa fie informat despre ineficienta utilizarii antibioticelor in formele virale de boala.

...