Analize de urină


Pelvis/Bazin | Medicină generală | Analize de urină (Disease)


Descriere

Sumarul de urina este una dintre cele mai comune teste, de rutina prescrise de medici generalisti sau specialisti. Sumarul de urina complet sedimentului urinar si se recomanda ca testarea sa fie efectuata împreuna.

Sumarul de urina se realizeaza cu ajutorul benzii, cu zone multiple (ramificatii), impregnate cu substante care sa le permita sa identifice aproximativ 10 - 11 parametri care apar de obicei in urina normala si patologica. Urina interactioneaza cu substantele chimice impregnate si se produce o reactie de culoare, care este interpretata pe o scara de semi-cantitativitate vizual, sau de catre masini (analizoare semiautomate sau automate de urina). Rezultatul este dat, fie în unitati conventionale sau semi cantitative sau ambele.

În cazul în care întreprinderea sumar de urina, este bine sa retineti urmatoarele: Urina trebuie recoltata dupa 4 ore de staza vezicii urinare, o urina recenta poate fi prea diluat pentru a identifica orice caracteristici patologice. Urina ar trebui sa fie adusa la laborator cât mai curând posibil, în caz contrar acesta poate fi contaminat cu bacterii. De asemenea, urina femeilor este frecvent contaminata cu descarcare de gestiune vaginale sau sangele menstrual.

Prelevarea de probe din care este determinata de examinare cea mai mare parte din urina sunt: Densitate (SG); pH-ului; eritrocite, hemoglobina (ERY, BLD); leucocite (LEU); Glucoza (GLU); Cetone (TGE); Proteine (PRO); nitrit (NIT); urobilinogen (UBG); Bilirubina (BIL), acid ascorbic (ASC).

Acidul ascorbic (vitamina C) nu are nici o semnificatie patologica daca este gasit în urina, dar interfereaza cu alte masuratori, în cazul în care valoarea sa maxima în (dat de aportul de vitamina C comprimate sau suplimente nutritionale diferite) pot obtine rezultate incorecte din nitriti, bilirubina, si hemoglobina glicozurie.

Valorile de referinta sunt: Densitate (SG): 1000-1040 g / dl; pH: 5-6 (urina de dimineata) 4. 8 - 7. 4 (urina pe zi); eritrocite (BLD): negativ; leucocite (LEU): negativ; Glucoza (GLU): Normal; Cetone (TGE): negativ; Proteine: negative; Nitriti: negativ; urobilinogen (UBG): Normal; Bilirubina (BIL): negativ.

...