Incontinenţă urinară la bărbaţi


Pelvis/Bazin | Urologie | Incontinenţă urinară la bărbaţi (Disease)


Urina este produsa de rinichi si stocata intr-un organ in forma de sac muscular numit vezica urinara. Un organ tubular, numit uretra, care este, de asemenea, inconjurat de un inel sub forma de tunica musculara, numit sfincterul urinar, conecteaza vezica urinara si mediul extern, cu o traiectorie prin prostata si penis. Cand vezica se umple cu urina, semnale nervoase complexe asigura inchiderea sfincterului si relaxarea peretelui vezicii urinare. Aceasta interactiune dintre nervi si muschi, previn scurgerea urinei. In timpul urinarii, impulsurile nervoase provoca muschii peretelui vezicii urinare sa se contracte, eliminand urina din vezica in uretra. Concomitent cu contractia peretelui vezicii urinare, controlate nervos, relaxarea sfincterului urinar se produce, permitand urina sa treaca prin uretra in mediul extern.

Cauze si factori de risc

Incontinenta urinara este definita ca eliminarea accidentala (neintentionata) de urina. Aceasta nu este o boala in sine, ci mai degraba un simptom al bolilor de sex masculin ale tractului urinar.

Incontinenta urinara apare atunci cand muschiul sfincterian care tine colul (gatul) vezicii inchis intre mictiuni (urinari), nu este suficient de puternic pentru a pastra urina in vezica. Aceasta se poate intampla daca sfincterul urinar e prea slab, daca muschii peretilor vezicii urinare se contracta prea puternic sau daca vezica urinara e prea plina. Incontinenta urinara de efort apare in cadrul diverselor activitati care implica cresterea presiunii in vezica urinara, cum ar fi stranutul, tusea, rasul, ridicarea obiectelor, etc. Incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina, care este aparitia unei senzatii de mictiune imperioasa, care este atat de puternica incat pacientul nu mai are timp sa ajunga la toaleta.

Incontinenta urinara poate aparea pentru o perioada scurta de timp (acuta) sau poate deveni o problema continua (cronica). Incontinenta acuta este adesea corelata cu diferite boli sau tratamente.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pe care specialistul il alege impreuna cu pacientul, va depinde de tipul de incontinenta si de gradul de disconfort pe care pacientul il resimte in legatura cu simptomatologia sa. Presupunand ca factorul cauzator al incontinentei urinare nu este un cancer sau o infectie a tractului urinar sau orice alta cauza pentru care cura chirurgicala e singura solutie, tratamentul se desfasoara in etape.

Pentru unii barbati, evitarea incontinentei consta in limitarea de fluide la anumite ore ale zilei sau in planificare mersului regulat la baie-un tratament numit anularea temporizata sau de formare a vezicii urinare. Formarea vezicii urinare include de asemenea exercitii Kegel pentru a intari muschii pelvieni, care ajuta la pastrarea urinei in vezica urinara.

...