Infecţii ale tractului urinar (ITU)


General sau altele | Medicină generală | Infecţii ale tractului urinar (ITU) (Disease)


In primul rand, este important sa mentionam faptul ca infectiile tractului urinar in adolescenta si la maturitate sunt mai frecvente la femei. Barbatii pot fi expusi la astfel de infectii, cel mai frecvent in copilarie (nou-nascuti, copii mici) sau caq varstnici, de obicei asociate cu anomalii renale caz in care, exista modificari anatomice ale tractului urinar sau manevre chirurgicale care pot determina infectarea cu instrumente (cum ar fi cateterismul vezicii urinare). Femeile pot avea frecvent infectii urinare si fara malformatii sau alte probleme renale. Acest lucru se datoreaza faptului ca uretra la femei este foarte scurta, in comparatie cu cea a barbatilor. De asemenea, la femei deschiderea uretrei este aproape de orificiul vaginal si anal, astfel incat prezenta bacteriilor si a fungilor in aceste zone permite trecerea microorganismelor in uretra.

Uneori, aceste tranzitii pot fi realizate foarte usor, mai ales ca unele bacterii poseda mobilitate (se pot deplasa, cum ar fi agenti patogeni Proteus (bacterii, ciuperci de exemplu) si pot intra tractului urinar.

Cauze si factori de risc

ITU sunt boli inflamatorii cauzate de diferite microorganisme care ajung la nivelul tractului urinar unde se multiplica si determina schimbari de timp in functionarea normala a rinichilor si a tractului urinar. Boala poate fi recurentai - se intoarce periodic de-a lungul vietii, cu toate ca a fost tratata foarte corect la un moment dat. In cazul in care se regasesc mai tarziu, ITU trebuie intotdeauna tratate corespunzator. ITU se gasesc la nivelul tractului urinar inferior: uretra (infectia se numeste uretrita), vezica urinara (cistita); tractului urinar superior: uretere, rinichi (infectii numite nefrite, cu pielonefrita variante, glomerulonefrita).

Patogenii cei mai comuni in infectii ale tractului urinar sunt, de obicei, bacteriile enterice, cum ar fi bacili (in mod normal, bacteriile gasite in tractul intestinal al omului si animalelor, deci se gasesc in materiile fecale, raspandite in natura, pe sol).

Diagnostic si Tratament

Deoarece simptomele unei infectii ale tractului urinar imita pe cele ale altor conditii, ar trebui sa consultati medicul, daca credeti ca aveti o infectie a tractului urinar. Un test de urina este necesar pentru a confirma ca aveti o infectie. Auto-ingrijirea nu este recomandata.

Puteti ajuta la reducerea disconfortului prin urmatorii pasi:

(1) Urmati recomandarile de tratament.

(2) Administrati antibioticele in totalitate, chiar daca va simtiti bine dupa o perioada de timp.

(3) Luati un medicament de calmare a durerii.

(4) Folositi o sticla cu apa calda pentru a usura durerea.

(5) Beti multa apa.

...