Cancer uterin


Pelvis/Bazin | Oncologie | Cancer uterin (Disease)


Cancerul uterin apare dupa 40 de ani - in 75% din cazuri dupa menopauza. Mai frecvent la femeile care au avut copii, el, de asemenea, poate aparea la femeile care nu au avut realtii sexuale.

Evolutia cancerului de endometru este lenta, care se intinde pe mai multi ani. Metastazele pot ajunge la ficat, creier, oase. Tratamentul chirurgical consta in ablatia completa a uterului si a ovarelor, uneori, disectia nodulului limfatic iliac din apropiere. El este uneori asociat, inainte sau dupa o interventie chirurgicala cu radioterapia.

Cauze si factori de risc

Factori de risc sunt obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabet zaharat, menopauza tardiva. O hiperplazie (ingrosare) precede adesea cancerul endometrial. Sangerare tumorii se manifesta cand: femeia a ajuns la menopauza, fluxul menstrual este abundent (menoragie) sau sangerarea este in special intre fluxul menstrual (uterin). O femeie la menopauza este lipsita de pierderi hemoragice recurente.

Factorii de risc sunt infectiile genitale, mai ales cu virusul herpes papiloma, boli cu transmitere sexuala, multitudine de parteneri sexuali, precocitate sexuala, mai mult de un copil nascut. Leziuni precanceroase (displazia tipice) preced cancerul. Uneori, nu se manifesta cu nici un semn, dar orice sangerare, culoare sau pierderea de sange (dupa actul sexual, intre fluxurile menstruale dupa menopauza) sunt semne de avertizare.

Diagnostic si Tratament

Cancerul de endometru este diagnosticat prin examen ginecologic si consultarii periodice medicale. Diagnosticul se face dupa radiografie dupa injectarea produsului de contrast si / sau examinare directa a cavitatii uterine printr-un tub dotat cu un sistem optic, care permite de a efectua o biopsie sau chiuretaj uterin.

Prognosticul este legat de precocitatea diagnosticului, garantarea de vindecare. Cancerul de col uterin este cel mai frecvente cancer al organelor genitale feminine. El ocupa locul al doilea in randul cancerului de sex feminin, dupa cancerul de san. Acest tip de cancer apare cel mai des inainte de menopauza si la femeile care au avut mai mult de un copil.

Tratamentul solicita chirurgie si radioterapie, chimioterapie asociata sau nu. In cazurile de cancer foarte localizat, Conizatia (amputatia colului uterin) este uneori suficienta.

...