Prolaps uterin (umflatură uterină)


Pelvis/Bazin | Obstetrică și Ginecologie | Prolaps uterin (umflatură uterină) (Disease)


Descriere

Prolapsul uterin afecteaza femeile mai ales dupa menopauza, sau cei care au dat nastere vaginal o data sau de mai multe ori. Deteriorarea tesutului conjunctiv în timpul sarcinii si nasterii, cu efectele de greutate si nivelul scazut de estrogen pot slabi muschii pelvini si sunt la fel de multe cauze de prolaps uterin.

Prolapsul uterin este mai frecvent la femei mai in varsta si este rar la femeile nulipare sau cei care nu au ajuns la menopauza. Alte conditii pot fi asociate cu prolapsul uterin cum slabesc muschii care sustin uterul in pozitie normala: cistocel - prolapsul unei parti a vezicii urinare in vagin, ducand la urinare frecventa, nevoii imperioase de a urina, sau incontinenta urinara; enterocel - prolaps de o portiune a intestinului subtire - se manifesta printr-o senzatie de tragere care dispare in decubit. Cancerul prolaps este enervant si, uneori, foarte dureros. Unele femei nu au simptome si boala este descoperita doar in timpul examinarilor efectuate din alte motive.

Cu toate acestea, majoritatea femeilor cu prolaps vor avea o senzatie de greutate in pelvis. În cazul în care prolapsul este de gradul doi sau trei, uterul poate fi vazut (procidenta). Simptomele tind sa fie mai putin suparatoare în dimineata, dupa sau o sedinta lunga si mai rau în timpul zilei, mai ales daca femeia este de lunga durata. Severitatea de prolaps uterin variaza foarte mult. Gradul prolapsului 1 nu determina simptome, în timp ce unul de prolaps moderat va avea loc prin: senzatie de greutate sau tragere în jos pelvis; Durere in timpul actului sexual, durere la mers, dureri in timpul urinarii.

Cauze si factori de risc

Relaxare sau slabiciune a muschilor si a tesuturilor fibroase ale uterului in vagin perineului determina coborarea în grade diferite, trecerea minim sa-l completeze prin externalizarea vulvei.

Diagnostic si Tratament

Cazurile usoare de prolaps uterin nu necesita tratament. În schimb, pacientii care prezinta disconfort sau afectarea calitatii vietii din cauza acestei boli, pot beneficia de o interventie chirurgicala, sau pot opta pentru sustinerea unor dispozitive speciale (pesar), care sunt introduse în vagin. Prolaps uterin de diverse grade afecteaza pana la 30% din femeile care au avut copii.

...