Vaccinuri


General sau altele | Medicină generală | Vaccinuri (Disease)


Descriere

Vaccinarea sau imunizarea este o modalitate de prevenire a bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care contine antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care, odata introduse în organism activeaza sistemul imunitar care va produce anticorpi care vor proteja organismul impotriva infectiei.

Una dintre cele mai comune boli virale în timpul iernii este gripa, o infectie virala aparent banala dar care poate fi insotita de numeroase complicatii. Prin urmare, este prudent sa se efectueze prevenirea prin vaccinare la persoanele cu risc: vârstnice (65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare, metabolice), femeile cu risc crescut de infectie prin contact si, cele di trimestrul II si trimestrul III (nu in primul trimestru de sarcina) sau personalul medical care lucreaza în comunitatile de copii si institutii de îngrijire (crese, gradinite, scoli, case de îngrijire, spitale, clinici, etc. ) si cei care doresc sa se protejeze.

Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), la productia de anticorpi peste cateva saptamani, vaccinarea împotriva gripei asigura protectie pentru cel putin sase luni, care acopera sezonul rece, din octombrie pâna în martie. Dar daca vaccinarea nu a cazut, se poate face la începutul unei epidemii de gripa. Este bine de stiut ca virusul gripal se gaseste intr-o varietate de tipuri si are o capacitate mare de a se schimba de la an la an, ceea ce înseamna ca, desi va puteti intalni cu o infectie vaccinata cu un alt tip de virus gripal, dar o va face mult mai usor în cazul în care sunteti vaccinati impotriva bolii.

Posibile efecte adverse dupa vaccinare sunt: reactii locale, dureri scurte la locul injectarii, roseata, mâncarime, reactii de tip rar sistemice: febra, frisoane, dureri de cap, mialgii, varsaturi, toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile) si sunt minore în comparatie cu complicatii posibile ale infectiei gripale. Vaccinurile gripale sunt contraindicate în timpul bolilor acute febrile, în caz de alergie la componentele de substante (în special oul).

...