Cancer vaginal


Pelvis/Bazin | Oncologie | Cancer vaginal (Disease)


Cancerul vaginal este o forma rara de cancer de vagin - tubul muscular care face legatura intre uter si organele genitale externe. Cancerul vaginal este cel mai frecvent in celulele care se gasesc la suprafata canalului vaginal. In timp ce alte forme de cancer se pot raspandi in alte parti ale corpului, cancerului de vagin (cancer primar vaginal) este rar.

Cancerul vaginal reprezinta doar 2-3% din cazurile de cancer ginecologic. Femeile cu cancer vaginal in stadiu precoce au cele mai mari sanse de vindecare. Cancerul care se extinde dincolo de vagin este mult mai greu de tratat. Deoarece cancerul vaginal nu prezinta intotdeauna semne si simptome, este bine ca femeile sa urmeze sfatul medicului cu privire la examinarea pelvina de rutina.

Cauze si factori de risc

In general, cancerul apare atunci cand la celulele sanatoase apar modificari genetice care transforma celulele normale in celule anormale. Celulele sanatoase cresc si se multiplica la o rata stabilita si in cele din urma mor la o ora programata. Celulele canceroase cresc si se multiplica fara control si nu mor.

Acumularea de celule anormale cauzeaza o masa de celule (tumora). Celulele canceroase invadeaza tesuturile din jur si pot fi extrase din tumora initiala si sa difuzeze la alte zone ale corpului (metastaze). Cele mai multe tipuri de cancer vaginal - intre 85 si 90% - apar in celulele scuamoase.

Diagnostic si Tratament

Optiunile de tratament pentru cancerul vaginal depind de mai multi factori, printre care tipul de cancer vaginal si stadiul acestuia. Chirurgia pentru a elimina cancerul este utilizata in principal pentru stadiul incipient, care este limitat la vagin sau, in cazuri selecte, la tesutul din apropiere.

Deoarece multe organe importante sunt localizate in pelvis, chirurgia pentru a elimina tumorile mai mari ar necesita indepartarea acestor organe. Din acest motiv, medicul poate incerca sa controleze cancerul prin alte metode de tratament. Daca vaginul este eliminat complet, este posibil sa alegeti o interventie chirurgicala, in scopul de a construi un vagin nou. Chirurgii folosesc bucati de piele, sectiuni ale intestinului sau lambouri musculare de la alte zone ale corpului pentru a forma un vagin nou. Cu unele ajustari, un vagin reconstruit permite un contact sexual vaginal. De exemplu, un vagin reconstruit este lipsit de lubrifiere naturala si creeaza o senzatie diferita la atingere din cauza modificarilor de nervi din jur.

Radioterapia foloseste grinzi de energie de mare putere, cum ar fi raze X, pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia ucide celulele canceroase, dar poate afecta, de asemenea, celulele sanatoase din apropiere, provocand efecte secundare. Efectele secundare ale radioterapiei depind de intensitatea radiatiei si de locul tintit.

...