Vene varicoase


Picioare | Reumatologie | Vene varicoase (Disease)


Descriere

Venele varicoase sunt rasucite, marite, situata superficial sub piele. Cel mai adesea ele se dezvolta la nivelul picioarelor si venele din glezna sunt marite.

Boala venoasa poate fi complet asimptomatica. Venele varicoase sunt, de obicei, recunoscute de catre pacient prin observarea cordoanelor venoase rasucite, inflamate, albastre, chiar sub suprafata pielii. Daca simptomele apar, ele tind sa fie usoare si pot include: o durere surda, o senzatie de arsura sau de greutate in picioare, simptomele sunt amplificate în timpul zilei sau dupa perioade lungi de stat în picioare sau asezat, inflamatie usoara, de obicei, doar în picioare si glezna, prurit (mâncarime) pielii de mai sus vene.

Simptomele se pot agrava sau pot aparea complicatii, cum ar fi: edema piciorului (lichid in tesuturi ale piciorului si ca urmare umflarea membrului), inflamatii semnificative si durere în vitel, dupa perioade lungi de stat pe scaun sau in picioare, modificari ale culorii pielii (pigmentare staza) în jurul sau deasupra gleznei, piele uscata, intinsa, umflata, pruriginoasa si solzos (nu stratul cornos al pielii) în vene.

Cauze si factori de risc

Factorii care determina venele varicoase sunt: cresterea presiunii în venele din picioare, deteriorarea venele de la picioare, afectarea valvelor venoase (structuri anatomice care împiedica fluxul de sânge într-o singura directie) din picioare. Adesea boala venoasa ruleaza in familii. Sunt oameni care se nasc cu defecte valvulare sau pereti venosi sunt mai subtiri sau dezvolta aceste modificari mai tarziu in viata.

Schimbarile hormonale care apar in timpul pubertatii, sarcinii sau menopauzei, precum si cu administrarea de estrogen, progesteron sau pastile de control al nasterii pot contribui la aparitia si dezvoltarea varicelor.

Diagnostic si Tratament

Din fericire, tratamentul de obicei, nu înseamna un sejur la spital sau o perioada lunga si inconfortablia de recuperare. Datorita proceduri mai putin invazive, venele varicoase pot fi tratate, în general, pe o baza in ambulatoriu. Auto-ingrijire (cum ar fi exercitiile, pierderea în greutate, nepurtarea de haine strâmte, ridicarea picioarele, si evitarea perioadelor lungi de stat in picioare sau asezat) pot usura durerea si pot preveni varicele de la inrautatire.

...