Insuficienţă vasculară (claudicaţie)


General sau altele | Medicină de urgență | Insuficienţă vasculară (claudicaţie) (Disease)


Descriere

Claudicatie intermitenta este durerea (cum ar fi crampe) la nivelul membrelor simtit (cel mai frecvent la nivelul picioarelor).

Manifestarile fizice includ paloare, inflamatie, în special în plante si degetele de la picioare, pierdere a parului de pe degetele de la picioare si de a reduce presiunea în impulsuri arteriale. Obstructia produce claudicatie intermitenta intensa.

Semne si simptome sunt asociate cu parestezii, pareze si senzatie de frig în membrul afectat. Membrul este rece, palid, cianotic si cu impulsuri de absenta de mai jos, obstructie. Timpul de reumplere capilara este crescut. Boala afecteaza de obicei arterele femurale si poplitee, cauzând claudicatie intermitenta (cel mai frecvent simptom), în gamba. Manifestarile asociate pot include îmbracaminte rece a membrelor afectate, amorteala, parestezii si, în cazuri severe, dureri în picior si degetele de la picioare, ulceratii si cangrena Buerger. Boala produce, de obicei, claudicatie intermitenta în picior.

Cauze si factori de risc

Aceasta este cauzata de efort fizic si diminueaza dupa 1-2 minute de odihna. Durerea poate fi acuta sau cronica. Claudicatia intermitenta este mai frecventa la barbati cu vârste cuprinse între 50 si 60 de ani, cu un istoric medical de diabet zaharat, hiperlipidemie, hipertensiune arteriala sau fumatul. În boala arteriala obstructiva, claudicatie intermitenta care rezulta din furnizarea de sange inadecvat. Durerea resimtita în gamba (cel mai frecvent) sau picior sau arterele poplitee femurale au indicat leziuni. Durere sau deteriorarea fese si coapse indica arterelor iliace. Claudicatia intermitenta poate provoca, de asemenea, neurologice - ingustarea spinarii cauda equina (coada calului). Aceasta situatie creeaza presiune pe radacinile nervoase care inerveaza membrele. Plimbare creste circulatia la zona afectata, cauzând cresterea presiunii exercitate asupra nervilor si provoaca astfel durerea.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul claudicatiei si a bolii arterelor periferice pot ajuta la prevenirea bolilor de la obtinerea mai rau si pentru a reduce simptomele. Modificarea stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat si participarea la un regim de exercitii fizice regulate, sunt adesea primii pasi în tratarea claudicatiei.

Daca simptomele nu se amelioreaza claudicatie dupa adoptarea unui stil de viata sanatos, medicul dumneavoastra va poate sugera alte optiuni de tratament.

...