Vasculită (inflamaţie a arterelor)


General sau altele | Reumatologie | Vasculită (inflamaţie a arterelor) (Disease)


Descriere

Vasculita este o inflamatie a vaselor de sânge (vene, artere si capilare). Vasculita poate afecta vasele de sange de orice tip, dimensiune sau locatie si disfunctie cauzate in orice organ din corp, inclusiv sistemul nervos central si periferic.

Simptomele de vasculita depind de tipurile de vase sunt implicate si tipul de corp afectata. Exista multe simptome pe care le poate afecta orice organ sau sistem. În cazul în care este afectata eruptii pe piele pot sa apara (o schimbare de culoare, aspectul sau textura a pielii). În cazul în care scaderea aportului de sânge la nervi, senzatie anormala poate aparea initial, urmata mai târziu de pierderea sensibilitatii locale. Vasculita gasita în creier poate duce la infarct cerebral si in inimia, un atac de cord. Reactia inflamatorie în vasculita in rinichi, poate provoca modificari ale testelor de urina, si in timp ce aparitia insuficientei renale cronice. Uneori, simptomele pot fi de tip nespecific, generale, cum ar fi febra, pierderea poftei de mâncare, scadere în greutate, oboseala.

Cauze si factori de risc

Cauza reala a acestei boli nu este de obicei cunoscut. Cu toate acestea, anomali ale sistemului imunitar si inflamatii ale vaselor de sânge sunt caracteristici comune. Fiecare forma de vasculita, are un model caracteristic de simptome, o mare parte din ele depind de ce organe sunt afectate.

Diagnostic si Tratament

Diagnostica de vasculita se bazeaza pe istoricul medical al pacientului, simptomele actuale, examen fizic complet si rezultatele testelor de laborator specifice. Se poate efectua o analiza completa hematologica care arata schimbarile care pot aparea în vasculita. Aceste modificari includ: anemie, leucocite crescute (celule albe); Cresteri plachetare; Specific modificari boli de ficat sau rinichi; Semne de reactie alergica. Testele de sange pot detecta existenta unor complexe imune sau anticorpi (modul in care organismul reactioneaza la factorii care le considera amenintari), care pot determina vasculita. Teste suplimentare includ radiografii, biopsie tisulara, imagistica cardiaca si vasculara.

Tratamentul depinde în întregime de gradul si organele afectate. Daca vasculita este rezultatul unei reactii alergice, se poate rezolva spontan, fara a necesita tratament. În alte situatii, când a afectat organele vitale, cum ar fi plamanii, rinichii sau sistemul creierului, necesita un tratament prompt si agresiv. Tratamentul sistemic include corticosteroizi. Medicamente citostatice (utilizate pentru tratarea cancerului), este, de asemenea, folosit, dar in doze mult mai mici decât cele prevazute la pacientii cu cancer. Chimioterapia este de a administra terapie pentru a suprima raspunsul imun anormal care duce la deteriorarea vaselor de sange.

...