Sincopă vasovagală (leşin)


General sau altele | Medicină generală | Sincopă vasovagală (leşin) (Disease)


Descriere

Sincopz vasovagala este cea mai frecventa cauza de lesin ce se declanseaza atunci când organismul unei persoane reactioneaza intr-un mod exagerat la factori declansatori, cum ar fi depistarea de urme de sânge sau de stres emotional extrem.

O boala cauzata de sincopa vasovagala poate experimenta una dintre urmatoarele simptome: paloarea pielii, delir, domeniu îngust de vedere (se va vedea doar ceea ce se afla în fata câmpului vizual), greata, senzatie de caldura; transpiratii reci.

Cauze si factori de risc

Pierderea constientei este scurta si este cauzata de o scadere brusca a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, ceea ce reduce fluxul de sange la creier.

Deoarece lesinul poate fi un semn al unei boli grave (tulburari cerebrale sau boli de inima), ar trebui sa consulte un medic dupa o astfel de crize. Sincopa vasovagala apare atunci când functia sistemului nervos care regleaza bataile inimii si presiunea sangelui reactioneaza la anumiti factori. Ritmul cardiac este lent, iar vasele de sange de la picioare sunt dilatate. Aceasta stimuleaza alimentarea cu sange a venelor de la picioare, care scade tensiunea arteriala. Aceasta scadere a tensiunii arteriale asociata cu rarirea batailor inimii reduce fluxul de sange la creier si lesinul apare.

Desi sincopa vasovagala poate aparea la orice varsta, este recunoscuta ca fiind cea mai frecventa la persoanele in varsta. Printre factorii declansatori, cele mai frecvente sunt: picioare pentru perioade lungi de timp (prelungit în picioare); expunere la caldura, sangerare; teama de a prejudiciului; diferite tipuri de tulpina, ca, de exemplu, ca în timpul fecale îndepartarea.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul de sincopa vasovagala adesea implica excluderea altor cauze posibile, în special cardiovasculare. Pentru aceasta testele necesare sunt urmatoarele: Electrocardiograf - Acest test înregistreaza semnalele electrice care rezulta din activitatea inimii. Acesta poate detecta ritmuri neregulate ale inimii si a altor probleme cardiace care pot provoca lesinul.

Sincopa vasovagala este, de obicei inofensiva si nu necesita tratament. Cu toate acestea, o persoana poate avea rani în timpul unui episod de lesin.

...