Hernie ventrală


Abdomen | Gastroenterologie | Hernie ventrală (Disease)


Descriere

Hernia este o slabiciune în peretele unui tesut muscular sau perforarea sau membrana, care tine în mod normal, un organism în cavitatea sa naturala. În cazul unei hernii abdominale, organelor abdominale (mai ales intestinul subtire) din cavitatea abdominala prin zonele slabe ale stratului de muschi care fac zidul.

Hernia formeaza o umflatura (umflarea) abdomenului mai mult sau mai putin voluminoase, aceasta poate creste (tuse, exercitiu) sau sa scada (în pat) poate fi reductibila (usor de împins înapoi), supla la atingere si de multe ori nedureroasa. În caz de hernii mari, ele pot provoca strangularea si ocluzie intestinala (statii de tranzit, varsaturi, balonare), în cazul în care hernia este formata dintr-o bucata de intestin. Hernis, în acest caz, se afla permanent, nu pot fi reduse si ramân puternice si sensibile la palpare, semne care se adauga unei ocluzii intestinale (varsaturi alimentare, apoi biliare scaune verzi).

Cauze si factori de risc

Exista mai multe tipuri de tensiuni si cerinte de organism, care poate provoca hernii: tuse violente si persistente sau stranut, obezitate sau brusca crestere în greutate; sarcina; obiecte de ridicare grele, diaree sau constipatie, care necesita muschii abdominali. Daca aceasta conditie apare dupa o interventie chirurgicala este numita o eventratie. Acest defect apare dupa o vindecare slaba plagilor chirurgicale asociate cu o serie de factori (obezitate, varsta, debilitate generala, complicatii postoperatorii, tratamentul cu steroizi, anticoagulante).

Diagnostic si Tratament

Daca hernia este reductibila si mica, va recomandam un tratament conservator care exercita cresterea tonul muschilor abdominali, purtând un brâu si sa evite ridicarea obiectelor grele si efort in tuse. În cazul în care este o hernie mare si ireductibila este urgenta operarea. O dieta bazata pe fibre din fructe, legume si cereale. Acestea asigura tranzitul normale, eliminând constipatie si acumularea de gaze în intestine.

Herniile apar cu frecventa crescuta la supraponderali sau obezi, deci ai nevoie de un regim alimentar sanatos si program de exercitii fizice. Ridicarea de greutati provoca hernie. Presiunea pusa pe muschii abdominali poate fi prea mare, astfel fibrele musculare se pot rupe. Dupa interventia chirurgicala pe abdomen, riscul creste foarte mult.

...