Vertij poziţional benign (ameţeală)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Vertij poziţional benign (ameţeală) (Disease)


Descriere

Pozitional benign vertij se caracterizeaza printr-o senzatie brusca de rotire, de obicei, atunci când se deplaseaza capul. Acesta este cea mai frecventa cauza de vertij.

Persoanele cu aceasta conditie se simt ca si cum acestea sunt filare sau în miscare, sau ca lumea se învârte în jurul lor. Simptomele care pot fi prezente sunt: greata, varsaturi, pierderea auzului, precum si o pierdere de echilibru, probleme de vedere, cum ar fi un sentiment ca lucrurile sunt jumping sau mutarea. Senzatie de ameteala: este de obicei declansata prin deplasarea capului, de multe ori incepe brusc, dureaza cateva secunde la câteva minute. Pentru cele mai multe dintre pacienti, filare se simte declansata atunci când se rostogolesc în pat sau înclinati capul lor pâna sa se uite la ceva.

Cauze si factori de risc

Pozitional benign vertij este cauzata de o perturbare in urechea interna. Urechea interna are lichid-umplut tuburi numite canale semicirculare. Când o bucata mica de os-cum ar fi calciul se desprinde si pluteste în cadrul tubului de urechea interna, vertij pozitional benign se dezvolta.

Diagnostic si Tratament

Pentru a diagnostica vertijul pozitional benign, furnizorul de îngrijire a sanatatii va efectua adesea un test numit manevra Dix-Hallpike. Testele care pot fi efectuate includ: Electronystagmography EEG, (ENG), cap de CT, RMN cap, test de auz, Angiografie prin rezonanta magnetica a capului, încalzirea si racirea cu apa urechea interna (stimulare caloric) sau cu aer pentru a testa miscari ale ochilor.

Cel mai eficient tratament este o procedura numita manevra Epley, care se pot deplasa bucata mica de os-ca de calciu, care pluteste în interiorul urechii interne. Ocazional, medicamente pot fi prescrise pentru a diminua senzatiile de filare.

...