Disecţie de arteră carotidă 


Gât | Neurologie | Disecţie de arteră carotidă  (Disease)


Manifestarile clinice de disectie carotidiana sunt reprezentate in principal de dureri de cap homolateral, accident vascular cerebral, sau durere trecatoare sau de durata, paralizia ochilor. In caz de disectie a arterei vertebrale pot sa apara dureri cervicale sau occipitale, ameteli, sau hemoragie subarahnoidiana.

Dupa rupere, sangele intra in peretele arterial si formeaza un cheag de sange, ingrosand peretele arterial si impiedica fluxul de sange de multe ori. Aceste simptome de disectie de artera vertebrala includ dureri de gat si cap si simptome intermitente sau permanente, cum ar fi accident vascular cerebral, dificultati de vorbire, tulburari de coordonare si pierderea vederii.

Cauze si factori de risc

Disectia arterelor cervicale (carotide si vertebro-razilare) apare adesea spontan si la oameni tineri 40-50 ani si mai rar dupa traumatisme minore (flexii si extensii fortate ale gatului, tuse) sau majore (cateterizare, lovituri directe).

Diagnostic si Tratament

Tratamentul este axat pe reducerea episoadelor de accident vascular cerebral si daunelor. Patru modalitati de tratament au fost raportate in tratamentul de disectie arterei vertebrale. Cele doua tratamente principale implica medicamente: anticoagulant (heparina si utilizarea warfarina) si medicamente antiplachetare, aspirina de obicei.

Mai rar, tromboliza (procedura care dizolva cheagurile de sange) poate fi administrata, si, ocazional, obstructiile pot fi tratate cu angioplastie si stenting. Chirurgia este utilizata numai in cazuri exceptionale.

...