Holeră


Abdomen | Gastroenterologie | Holeră (Disease)


Descriere

Holera este o infectie severa a intestinului cu bacteria Vibrio holera si cauzeaza diaree. Bacteriile locuiesc în mod obisnuit în medii acvatice, oamenii devin infectati prin consumul apei contaminate sau alimentelor contaminate sau a fructelor de mare. Infectia se extinde rapid, în special în zonele cu igiena precara si care nu sunt dezinfectate.

Simptomele incepe la 3-6 zile dupa ingestie, de obicei, fara dureri abdominale si diaree apoasa. Febra este absenta în cele mai multe cazuri. La persoanele care supravietuiesc, simptomele se rezolva in 3-6 zile. Cei mai multi dintre pacienti elimina bacteriile din organism în termen de doua saptamâni dar ramân la unele persoane fara simptome, acestea sunt numite transportatori.

Cauze si factori de risc

Conditie periculoasa este cauzata de deshidratare severa care duce la soc si deces cardiovasculare.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se face în prezenta de bacterii prin cultura de scaun. Prevenirea consta în purificare a apei prin clorinare, evitarea consumului de alimente negatite si apa fiarta.

Tratamentul consta în reechilibrarea pierderii rapide de fluide si electroliti. Antibioticele sunt recomandate pentru a opri diareea: tetraciclina, doxiciclina, azitromicina, eritromicina.

...