Hiperplazie benignă de prostată (HBP)


Pelvis/Bazin | Urologie | Hiperplazie benignă de prostată (HBP) (Disease)


Hiperplazia benigna de prostata (HBP), extinderea benigna de prostata (BEP), hiperplazie adenofibromiomatoasa si incorect mentionata la hipertrofia benigna de prostata, este o crestere in dimensiuni a prostatei.

Simptomele sunt clasificate in simtome de stocare si de evacuare. Simptomele de stocare includ frecventa urinara, urgenta, incontinenta, precum si urinarea noaptea cunoscut sub numele de nicturie. Simptomele de evacuare a fluxului urinar includ ezitarea (nevoie de a astepta ca urinarea sa inceapea), intermitenta (cand jetul porneste si se opreste intermitent), fortarea de a urina, si driblingul.

Complicatii ale prostatei extinse includ: retentie urinara acuta, infectii ale tractului urinar, cum ar fi infectiile urinare, calculi vezicali, prejudiciul vezicii urinare si a rinichilor.

Cauze si factori de risc

Extinderea prostatei este o conditie comuna la barbatii mai in varsta. Prostata este organul masculin care produce majoritatea lichidului cu material seminal, lichid laptos de culoare, care hraneste si transporta sperma din penis in timpul ejacularii. Acesta se afla sub vezica urinara. Deci, atunci cand se mareste prostata, incepe sa se blocheze fluxul de urina.

Principalii factori de risc pentru extindere glandei prostatei se numara: imbatranirea, istoricul familiei, si zona geografica. Extindere de prostata este mai frecventa la barbati americani si australieni. E mai putin frecvente la barbati chinezi, indiani si japonezi.

Diagnostic si Tratament

O evaluare initiala pentru adenomul de prostata va include probabil: intrebari detaliate despre simptome, examen digital rectal, examen neurologic si test de urina.

Pacientii ar trebui sa scada aportul de lichide inainte de culcare, modereze consumul de produse car contin alcool si cofeina, precum si sa urmeze programe de golire temporizat. Cele doua medicamente principale de gestionare a HBP sunt alfa-blocante si inhibitori ai reductazei 5a-.

...