Boala Ebola


General sau altele | Medicină de urgență | Boala Ebola (Disease)


Descriere

Ebola este una din bolile cele mai puternice virale cunoscute de omenire, cauzând moartea a 50-90% dintre cei infectati. Boala îsi are originile in junglele din Africa si Asia. Mai multe forme diferite ale virusului au fost identificate si sunt discutate mai jos.

Ebola se caracterizeaza prin aparitia brusca a unei febra severa, oboseala, dureri musculare, dureri de cap si gat. Acestea sunt urmate de varsaturi, diaree, hemoragie urticariana, renale si hepatice, interne si externe.

Cauze si factori de risc

Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, secretii sau organe ale persoanelor infectate. Virusul se poate transmite prin contactul cu cimpanzeii morti sau bolnavi.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul se face in laboratoare specializate prin detectarea genelor specifice ale virusului. Aceste teste au un grad foarte ridicat de pericol si se fac numai în conditii de siguranta maxima.

Nu exista nici un tratament specific sau vaccin pentru Ebola. Cazurile severe necesita terapie intensiva, deoarece pacientii sunt deshidratati foarte repede si trebuie sa primeasca fluide intravenos. Studiile experimentale pe animale nu au avut efectul dorit împotriva virusului pentru perioade lungi de timp. Cazurile suspecte au fost izolate de pacienti si ar trebui sa fie pastrate în conditii stricte de siguranta. Tot personalul spitalului ar trebui sa fie notificat cu privire la natura bolii si modul de transmitere. Proceduri cu risc sporit de infectare, ca de sange intravenos si de manipulare, secretii si instrumente ar trebui sa fie utilizate cu atentie.

...