Infecţii virale


General sau altele | Medicină generală | Infecţii virale (Disease)


Virusul este un agent submicroscopic, care provoaca o infectie in organism. Acest tip are materialul genetic ADN-ARN, pe care le reproduce. Pentru un virus, pentru a supravietui trebuie sa invadeze si sa se ataseze pe celula vie (celula gazda), care va multiplica, dand nastere altor virusuri. Prin atasarea la celula gazda, virusul poate distruge sau modifica functiile celulare, cum sunt eliberate de noi tipuri de virusuri si de alte celule infectate. Practic, acest lucru este mecanismul prin care virusurile provoca o boala. De obicei, virusul infecteaza un tip de celula unica, de exemplu, virusurile recelii infecteaza numai celulele care cauzeaza infectii ale tractului respirator superior.

Cauze si factori de risc

Virusurile pot fi transmise prin: contactul cu o persoana infectata, ingestie, inhalare sau sex neprotejat. Proasta igiena si obiceiurile alimentare necorespunzatoare pot creste riscul de a contracta o infectie virala. Barierele externe (pielea si membranele mucoase) sunt prima linie de aparare imunitara. Aceasta este activata atunci cand virusul patrunde in organism prin actiunea celulelor albe din sange (limfocite si monocite), care incepe sa atace si sa distruga virusul. Aceasta protectie este imunitate naturala specifica sau innascuta. Virusurile pot afecta orice parte a corpului sau un sistem in organism si pot provoca infectii, cum ar fi raceala, gripa, varicela, gastroenterita sau herpes. Cel mai comun tip de infectie virala care implica tractul respirator. Raceala este o infectie virala care apare frecvent si se manifesta prin stranut, nas infundat, durere in gat si tuse. Desi racelile sunt infectii minore ale gatului si nasului, pot dura de la doua zile pana la doua saptamani.

Boala este contagioasa si se transmite prin fluide infectioase raspandite prin stranut sau tuse. Gripa este o infectie respiratorie cauzata de virusuri, care se manifesta prin frisoane, febra, durere in gat si disconfort muscular. In ambele cazuri, virusul se transmite usor in zonele dens populate, aglomerate. Virusurile care afecteaza stomacul pot fi contactate din alimente sau apa contaminate sau si poate provoca gastroenterita virala. Spalarea necorespunzatoare a mainilor dupa manipularea obiectelor contaminate poate raspandi boala de la o persoana la alta.

Diagnostic si Tratament

Antibioticele nu ucide virusurile si utilizarea lor pentru infectii virale doar duc la rezistenta la antibiotice. Exista doar cateva medicamente antivirale disponibile pentru a trata virusurile foarte specifice, iar acestea nu sunt intotdeauna eficiente.

Cu toate acestea, exista vaccinuri disponibile pentru a ajuta la prevenirea infectiilor. Daca aveti o boala minora si medicul va va spune ca este o infectie virala, cel mai bun lucru de facut este de a trata simptomele, si sa lasati boala sa-si urmeze cursul.

...