Vitiligo (pierderea pigmentării pielii)


Piele | Dermatologie | Vitiligo (pierderea pigmentării pielii) (Disease)


Vitiligo este o afectiune a pielii, în care o pierdere de pigment face pielea sa apara alba (depigmentare). Pete neregulate albe pot aparea pe orice zona a corpului. Datorita diferentei dintre zonele afectate si neafectate, aceasta conditie este mai vizibila la persoanele cu pielea mai inchisa. Aceasta afecteaza 1% la 2% din populatie si poate afecta pe oricine.

Aceasta conditie poate afecta, de asemenea, membranele mucoase si retina din ochi. Parul care creste in zonele afectate de vitiligo se poate transforma, de asemenea, alb. Simptomele de vitiligo includ aparitia de pete neregulate albe, sau grade diferite de depigmentare pe corp.

Cauze

O persoana cu vitiligo nu are suficiente melanocite de lucru, deci nu este produsa suficienta melanina in piele.

Cauza vitiligo nu este cunoscuta, dar medicii si cercetatorii au mai multe teorii diferite. Exista dovezi puternice ca persoanele cu vitiligo mostenesc un grup de trei gene care îi fac susceptibili la depigmentare. opinia cea mai larg acceptata este ca depigmentarea se produce deoarece vitiligo este o boala autoimuna - o boala în care sistemul imunitar al unei persoane reactioneaza împotriva organelor propriului corp sau tesuturi.

Corpul oamesc produce proteine numite citokine, care, în vitiligo, modifica acestora celulele producatoare de pigment si pot provoca ca aceste celule sa moara. O alta teorie este ca melanocitele se distrug. În final, unii oameni au raportat ca un singur eveniment, cum ar fi arsuri de soare sau stresul emotional a declansat vitiligo, cu toate acestea, aceste evenimente nu au fost dovedite stiintific ca fiind cauze ale vitiligo.

Diagnostic si Tratament

Scopul principal de tratare a vitiligo este de a îmbunatati aspectul. Terapie pentru vitiligo ia o lunga perioada de timp si de obicei trebuie continuat timp de 6 pâna la 18 luni. Alegerea tratamentului depinde de numarul de petice albe, locatia acestora, dimensiunile, precum si modul în care acestea sunt raspândite. Fiecare pacient raspunde diferit la tratament, precum si un tratament special, nu poate functiona pentru toata lumea. Optiunile actuale de tratament pentru vitiligo includ medicamente, interventii chirurgicale, precum si terapii adjuvante (folosit impreuna cu tratamente chirurgicale sau medicale).

...