Paralizie a corzilor vocale (slăbiciune)


Gât | Otorinolaringologie | Paralizie a corzilor vocale (slăbiciune) (Disease)


Descriere

Corzile vocale proteja caile respiratorii prin prevenirea intrarii în trahee a alimentelor si a lichidelor, chiar saliva, si prevenind astfel aparitia de înec.

În corzilor vocale paralizate, semnele si simptomele ar putea fi: o voce batjocura, o voce ragusita, sufocare sau tuse în timp ce înghititi alimente, lichide sau saliva, de multe ori trebuie sa respire în timp ce va vorbesc, incapacitatea de a vorbi cu voce tare, tuse ineficiente. Daca ambele corzile vocale vor fi afectate, pot prezenta semne si simptome de mai sus, si respiratie cunoscuta. Interventie în regiunea gatului sau toracelui superior poate duce la deteriorarea nervilor care inerveaza cutia vocala. Interventii chirurgicale care acest risc sunt cele de tiroida, esofag, gât si piept. Trauma la gat sau piept poate leza nervii care inerveaza corzile vocale sau caseta de voce.

Cauze si factori de risc

Rareori, paralizia corzilor vocale poate fi viata în pericol. Daca ambele corzi sunt afectate, fiind paralizate in pozitia inchisa, o persoana nu poate respira corect. Paralizia corzilor vocale poate aparea dupa o interventie chirurgicala la nivelul gatului, in interiorul sau in afara, atunci cand nervii care controleaza activitatea corzilor vocale sunt deteriorate intentionat sau accidental.

Tipuri de cancer tiroidian si tumorile pulmonare pot de asemenea, duce la aparitia de paralizie corzi vocale sunt doua benzi flexibile vocale. Benzi de muschi, care sunt plasate la intrarea în trahee. În cele mai multe cazuri de paralizie a corzilor vocale, numai una din cele doua corzi vocale este paralizata. În cazul în care coarda vocala este paralizata in pozitia inchis, este redusa de aer in plamani. Daca paralizat în pozitia deschis, vocea poate fi respiratie suieratoare, ragusita sau în functie de pozitia slaba.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul paraliziei corzilor vocale depinde de cauza, severitatea simptomelor si de timpul de la debutul simptomelor. Tratamentul poate include terapie de voce, injectii vrac, interventii chirurgicale sau o combinatie de tratamente. În unele cazuri, o persoana poate obtine mai bine fara tratament chirurgical. Din acest motiv, medicul poate amâna interventie chirurgicala permanenta, timp de sase luni la un an de la începutul paralizia corzilor vocale dumneavoastra.

Preparate injectabile în vrac folosind colagen substante asemanatoare sunt de multe ori face in prima luna de pierdere de voce, cu toate acestea. În timpul perioadei de asteptare pentru interventii chirurgicale, medicul poate sugera terapia de voce pentru a ajuta la mentinerea la utilizarea în mod necorespunzator în timp ce vocea nervii se vindeca.

...