Negi


Piele | Dermatologie | Negi (Disease)


Descriere

Negi comuni sunt mici excrescente, cu aspect granulat al pielii care apar cel mai frecvent pe degete sau mâini. Dur la atingere, verucile comune, de asemenea, dotate cu un model de multe ori de mici puncte negre - uneori numite seminte - sunt mici vase de sânge coagulat. Negii apar de obicei pe degete si mâini. Acestea pot sa apara izolat sau in multipli. Negii pot sângera în cazul în care sunt taiati.

Cauze si factori de risc

Negii sunt cauzati de un virus si sunt transmisi prin atingere. Copiii si adultii tineri sunt mai susceptibili de a dezvolta negi, astfel cum sunt oamenii care au un sistem imunitar slabit. Negii dispar, de obicei, pe cont propriu, dar multi oameni aleg a ii elimina, deoarece ii gasesc neplacuti sau jenante.

Negii sunt cauzati de papilomavirusul uman (HPV). Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, si diferite tipuri de virus ce provoca diferite tipuri de negi. Cele mai multe tipuri de HPV determina conditii relativ inofensive, cum ar fi condiloame comune, în timp ce altele pot provoca boli grave cum ar fi cancerul de col uterin. Virusi Wart trec de la o persoana la alta.

Diagnostic si Tratament

Uneori, medicul poate îndeparta de pe stratul superior al negilor pentru a cauta vasel de sânge coagulate, care sunt comune cu negi. Daca diagnosticul este înca în dubiu, medicul poate lua o proba mica pentru a fi analizata în scopul de a exclude alte tipuri de cresteri ale pielii.

Negii nu necesita tratament. Ei, de obicei, dispar în termen de doi ani. E posibil sa se trateze pentru scopuri cosmetice, în cazul în care acestea cauzeaza disconfort sau pentru a preveni raspândirea lor. Tratamentul la domiciliu este adesea eficace in tratarea negilor.

...