Înţepatură de viespe


General sau altele | Medicină generală | Înţepatură de viespe (Disease)


Intepatura de albine sau viespi se manifesta printr-o durere vie a zonei afectate, insotita de o senzatie de arsura care dispare destul de repede pentru a lasa loc pentru semne fizice: roseata, umflare si mancarime a pielii. Reactiile alergice severe pot duce la imposibilitatea victimei de a respira si chiar soc anafilactic. Compozitia chimica a veninului de albine sau de viespe este foarte complexa. Acesta contine enzime, peptide, amine, aminoacizi si alte substante la care organismul poate fi alergic puternic.

In cazul in care reactie locala a muscaturii este dureroasa si este urmata de roseata din zona afectata, pot aparea umflaturi (edem local). Aceasta reactie este adesea insotita de prurit (mancarime) si, in general, dispare in cateva ore. In functie de locul injectarii, edemul este mai puternic. De exemplu, daca o persoana este intepat in gura sau gat, au riscul sa se sufoce. In reactia toxica simptomele sunt mai puternice in ceea ce priveste numarul de muscaturi. Reactiei locala se adauga simptome cum ar fi oboseala, varsaturi, diaree, dureri de cap, uneori convulsii si stare de inconstienta.

Cauze si factori de risc

Veninul de albine are o actiune directa - toxicitate celulara (rezultand in celula de dizolvare) - si o actiune indirecta - manifestari imunologice. Mucoasa si conjunctiva ochiului, raspandind veninul, conduc rapid la o umflatura puternica. Dupa o intepaturile de albina sau viespe pot sa apara trei tipuri de reactii: reactie locala, o reactie toxica strans legata de numarul de intepaturi si reactii alergice. Este cea mai frecventa reactie locala.

In reactie alergica (anafilaxie), aceasta nu depinde de doza de venin injectata. O singura intepatura poate declansa socul. Doua intepaturi la interval scurt pot fi un factor de risc in dezvoltarea unei reactii alergice la albine sau venin de viespe. O persoana alergica are dureri si edem local pe o suprafata mai mare de 10 cm, iar simptomele persista pentru mai mult de 12 de ore.

Diagnostic si Tratament

Rar este nevoie de interventie medicala . Reactii toxice si alergice sunt urgente medicale, pentru care internarea este adesea recomandata.

...